Rotterdam wil kwaliteit van leven dementerenden verbeteren

21 September 2020, 16:58 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Doen wat nodig is voor mensen met dementie. Dat gebeurt vandaag op Wereld Alzheimer Dag en dat is ook het vertrekpunt van de Social Trial Rotterdam. Een experimentele methodiek voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten. Afgelopen weekend vond in bijzijn van wethouder Sven de Langen (Volksgezondheid, Zorg, Ouderen, Sport) de officiële aftrap plaats in de Rotterdamse wijk Hillegersberg-Schiebroek.

In de wijk Hillegersberg-Schiebroek zijn de samenwerkende partijen binnen de Social Trial Rotterdam deze maand gestart met de ondersteuning van de eerste zes mensen met dementie. Nog eens 10 mensen worden ondersteund via het digitale sociale benaderingsplatform: SBDigitaal. Een platform dat in tijden van corona is ingezet om de fysieke afstand te overbruggen, maar inmiddels vast onderdeel is van de ondersteuning. De komende tijd worden deze aantallen opgeschaald tot een maximum van 80 deelnemers per Sociaal Benaderingsteam (SBD-Team).

Het SBD-team heeft een ''belangrijke'' rol in de methodiek van de Social Trial dat is gebaseerd op de Sociale Benadering Dementie. Deze visie is ontwikkeld door Anne-Mei The, hoogleraar langdurige zorg en dementie. Voor de juiste ondersteuning werken de Sociale Benadering Teams (SBD-Teams) samen met ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, statushouders, studenten, maar ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zoekt het SBD-team de verbinding met andere partijen in de wijk, zoals welzijnsorganisaties en huisartsen om zo gedurende de gehele ziekteperiode goed in te kunnen spelen op de persoonlijke behoefte van mensen met dementie en hun naasten.

Het project is een initiatief van Stichting Humanitas, Zilveren Kruis Zorgkantoor, verschillende welzijnspartijen in de regio, Tao of Care en de gemeente Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS.

In Rotterdam staat de teller op zo’n 8.800 mensen met dementie. Dit aantal neemt naar verwachting toe naar 14.000 personen in 2040. Het is daarom zaak om te doen wat nodig is om deze mensen te voorzien van passende ondersteuning. Social Trial Rotterdam maakt hiervan een prioriteit.

Een goede zaak volgens Sven de Langen, wethouder Volksgezondheid, Zorg, Ouderen, Sport:“Wat vaak wordt vergeten is dat mensen met dementie niets liever willen dan hun leven voortzetten samen met hun dierbaren. Ze hebben net als iedereen behoefte aan waarde toevoegen aan hun leven, aan een bevredigende invulling van de dag en het aangaan van betekenisvolle relaties. Door de ziekte komen universele menselijke behoeften onder druk te staan. Via de benadering van de Social Trial wordt ingezet op zoveel mogelijk behoud van kwaliteit van leven en passende ondersteuning in de vorm van maatwerk. Het is daarmee ongelooflijk waardevol!”