Rotterdam wil nationale feestdag voor Keti Koti

18 June 2021, 19:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De vier grote steden, waaronder Rotterdam, willen dat er een nationale feestdag komt voor Keti Koti, een herdenkingsdag die in het teken staat van het afschaffen van de slavernij. Dat maakt de gemeente Amsterdam vrijdag bekend in reactie op een voorstel van verschillende gemeenteraadsleden van Amsterdam.

Zeven raadsleden dienden namens hun partijen op 1 juli 2020 een initiatief in om van die dag in de gemeente een jaarlijks Algemeen Erkende Feestdag te maken. Zij vroegen Amsterdam zich daarnaast ook in te zetten om dit bij de regering onder de aandacht te brengen.

Burgemeesters en wethouders onderschrijven "het belang van een dag waarop we rouwen en vieren, naar geleerde lessen uit het verleden en een gedeelde toekomst kijken, net zoals we dat doen op 4 en 5 mei". Omdat dit in het belang is "voor alle Amsterdammers en Nederlanders", zijn zij voor een nationale feestdag. Achter die mening hebben ook Rotterdam, Den Haag en Utrecht zich geschaard.

Omdat een landelijke feestdag ook landelijk geregeld moet worden, hebben de vier gemeenten gezamenlijk een brief aan het Rijk geschreven waarin ze vragen jaarlijks, bijvoorbeeld op 1 juli, landelijk aandacht te schenken aan het Nederlands slavernijverleden. "Door te gedenken legt de samenleving verantwoordelijkheid af, maar committeert zij zich ook aan een samenleving en een toekomst waarin geen ruimte is voor racisme en kansenongelijkheid", staat in de brief.


Door: ANP