Rotterdam zoekt ‘verborgen vrouwen’ en 'huwelijksmigranten'

30 January 2021, 19:03 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Pixabay

Er komt in elk geval een breder onderzoek naar het mysterie van ‘huwelijksmigranten’ en ‘verborgen vrouwen’ in Rotterdam. Wethouder Bokhove wil dat – bezien in het licht van het feit dat het een tricky onderwerp is – het liefst samen doen met Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Maar Leefbaar Rotterdam en de VVD daarentegen dringen aan op snelheid. 

Raadslid Hoogwerf (Leefbaar) zou de uitvoering het liefst overlaten aan Femmes for Freedom en Nationaal Programma Rotterdam Zuid, omdat het probleem al tien jaar speelt. Komende donderdag wordt er door de gemeenteraad gestemd of dit mag. 

‘’Onderzoekers in de verkenning naar huwelijksmigranten stellen dat er in vier van de 20 migratiehuwelijken signalen waren die mogelijk een risico vormen op het ontstaan van een sociaal isolement en zij concluderen dat huwelijksmigranten een kwetsbare groep vormen’’, is de mening van Leefbaar Rotterdam.

Maar hoe krijg je die vrouwen in beeld? Daar gaat het om. Ze kennen de wens van Leefbaar en de VVD niet, want zijn de taal niet machtig en zitten verstopt. ‘’Ze zullen dus actief moeten worden opgespoord’’, zegt Hoogwerf. ‘’En dat is niet om te stigmatiseren, maar om te zeggen: je hoort erbij. Rotterdam moet hier een voortrekkersrol in spelen.”

‘’Ook in Rotterdam hebben we te maken met mannen, die onder het mom van het huwelijk vrouwen naar binnen sleuren en opgesloten houden’’, zei raadslid Versnel (VVD). ‘’Dat is huiveringwekkend, maar komt voort uit diepgewortelde culturele en religieuze tradities. Dus moeten we normen stellen en die afdwingen.’’

Maar eerst vinden. Het blijkt een speld in de hooiberg. Ook Denk geeft kennelijk geen tips, want die nam opvallend niet eens aan het debat deel en Nida beperkte zich slechts tot de uitgesproken angst van stigmatiseren.