Rotterdamse acteerprijs voor Wilfried de Jong

5 September 2020, 10:47 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Ingezonden

Wilfried de Jong is vrijdagavond uitgeroepen tot beste acteur tijdens het 48 Hour Film Project Rotterdam. De Rotterdammer kreeg de prijs voor zijn rol als gigolo in de korte film Wonden helen niet in het Donker van regisseur Zouhair Mtazi. De prijs voor beste film ging naar de inzending Meer dan mij, onder regie van Thijs van Meurs.

De film Wonden helen niet in het Donker vertelt het verhaal van een ontmoeting tussen een eenzame zakenvrouw en een gigolo op zijn retour. Volgens het juryrapport slaagt Wilfried de Jong erin ‘volledig te transformeren in een kwetsbaar personage’. De hoofdrolspeler kreeg pas ‘s nachts te horen welke rol hij de volgende dag zou spelen. In de visagie kreeg hij een pruik aangemeten, waardoor zijn karakteristieke kale hoofd niet in de film te zien is.

De prijs voor ‘Best Film’ ging dit jaar naar de productie Meer dan mij. In deze coming of age film leert een succesvolle zakenman (Yaron Mesika) het eenvoudige leven van zijn vader (Dirk-Jan van Erk) als electriciën te waarderen. De inzending mag in maart Rotterdam vertegenwoordigen tijdens de wereldfinale van het 48 Hour Film Project in Washington en wint een geldprijs.

Vanwege het coronavirus bood het 48 Hour Film Project Rotterdam meer uitdagingen dan normaal. Zo dienden de teams de corona-maatregelen in acht te nemen op de filmset en werden alle evenementen rondom het festival online georganiseerd. Meer dan mij, Wonden helen niet in het Donker en de runner-up Opbouwende Kritiek (Regie: Merlijn Remmig) zijn in januari te zien tijdens RTM, de Rotterdam-dag van het Internationale Film Festival Rotterdam.