Rotterdamse kunstenaarscollectief voelt zich weggepest

7 October 2020, 11:18 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Het kunstenaarscollectief Kaus Australis heeft het gevoel te worden weggepest in Rotterdam. De kunstenaars moeten hun werkruimten en ateliers naast het milieupark in Schiebroek verlaten en hebben geen geld om de sloopkosten voor die huisvesting te betalen. Ze draaien daar wel voor op, omdat ze deze betaalbare huisvesting in de beginjaren negentig onder die voorwaarde van de gemeente in bruikleen kregen.

‘’Kaus Australis vindt het meer dan begrijpelijk dat het nu tijd is om naar een andere locatie uit te kijken, maar heeft wel moeite met de wijze waarop het proces verloopt. Nu dreigt het doek te vallen en dat kan niet de bedoeling zijn’’, vinden de raadsleden Zeegers en Walgenbach van D66, die hun eigen cultuurwethouder Kasmi hier nu op aanspreken. Het gebrek aan geld voor de sloop belemmert Kaus Australis in z’n armslag bij het zoeken naar een nieuwe locatie.

‘’De populariteit van Rotterdam neemt steeds meer toe. Er komen steeds meer mensen in deze stad wonen, die hier willen werken en recreëren in onze stad. En dan moeten we streven naar een eerlijke verdeling van de ruimte. Ook voor kunstenaars’’, zegt het duo, dat niet snapt waarom het bedrijventerrein onbebouwd moet worden opgeleverd.