mainImage

Rotterdamse minima kunnen gratis zelftest krijgen

26 januari 2022, 19:38 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Als eerste grote stad in Nederland stelt Rotterdam vanaf donderdag zo'n 100.000 gratis zelftesten beschikbaar aan inwoners met een kleine portemonnee. De gemeente, die niet kon wachten en de testen alvast zelf ophaalde, loopt hiermee vooruit op de gratis zelftesten voor mensen met een laag inkomen die het Rijk beschikbaar stelt voor gemeenten.

Het kabinet zegde in december vorig jaar toe 10 miljoen gratis zelftesten voor corona te verstrekken aan minima in 352 gemeenten. Zij zouden deze vanaf medio februari onder meer via de Voedselbank en Leger des Heils kunnen krijgen. Maar omdat de nood in Rotterdam volgens de Rotterdamse wethouder Armoedebestrijding Michiel Grauss hoog is, heeft de gemeente een vrachtwagen gestuurd om de zelftesten alvast op te halen.

Volgens Grauss leven ruim 80.000 Rotterdammers in armoede. De vaccinatiegraad in Rotterdam ligt lager dan in andere grote steden, zeker in kwetsbare wijken en ook lopen de besmettingen met de omikronvariant op. "Om die reden is het relevant om de testen die vanuit het Rijk beschikbaar worden gesteld zo snel mogelijk bij die Rotterdammers te krijgen voor wie het kopen van een zelftest te duur is", aldus de wethouder. Vanaf donderdag worden de gratis zelftesten verspreid via welzijnsorganisaties, gemeentelijke loketten en bij sociaal distributiecentrum Shareaty.

Kleinere gemeenten als Assen, Brunssum en Leusden delen al gratis zelftesten uit onder arme inwoners of hebben toegezegd hier volgende week mee te beginnen.


Door: ANP | Foto: ANP