Rotterdamse oud-olympiër lanceert nieuwe app tegen vermoeidheid

15 February 2022, 12:18 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Geen nee kunnen zeggen, regelmatig overwerken, een druk sociaal leven en de constante prikkels van sociale media. Het zijn allemaal factoren die activiteit opleveren voor je lichaam en geest. Houdt dit langdurig aan, dan kun je op een gegeven moment steeds minder goed herstellen, zelfs niet in rust. Je energievoorraden raken uitgeput, met (chronische) vermoeidheids-en burn-out klachten als gevolg. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 werkenden met steeds meer werkstress kampt en ruim 1 op de 5 tegen een burn-out aanzit. Om deze redenen lanceert oud-Olympiër Patrick van Luijk, mede-oprichter van het Rotterdamse herstel- en vitaliteitscentrum BioCheck, vandaag - op Valentijnsdag - een nieuwe app mét menselijke stem die de gebruiker begeleidt en aanspoort bij het het trainen bent of tot rust probeert te komen.

“Het BioCheck programma is echt een eyeopener voor mij geweest. Ik heb heel veel geleerd over stress en het belasten van je lichaam - daarnaast ben ik met behulp van de app gestructureerd aan de slag gegaan met mijn conditie. Hierdoor ben ik hersteld van mijn burn-out en kon ik weer fit en vitaal terugkeren naar mijn werk”, aldus Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp.

Iedere ochtend meet je met de app en hartslagband je ademhaling en hartslag. Op basis van deze meting berekent de app daarna jouw herstelvermogen voor die dag. Dit herstelvermogen neemt de app vervolgens mee in de berekeningen om te zorgen dat jij die dag precies binnen de voor jou ideale waarden gaat sporten. Ga je die dag trainen, dan train je met behulp van de app precies op jouw eigen tempo en binnen jouw persoonlijke belastbaarheid van die dag. Zo bouw je je fitheid en energie weer stapje voor stapje op.

De nieuwe BioCheck app heeft zelfs een ingebouwde ‘human companion’; een echte (menselijke) stem die je begeleidt tijdens je trainingen en tips en tricks geeft op het moment dat je je rustmetingen hebt gedaan. Verder zijn er nudges (kleine aansporingen) in de app ingebouwd om deelnemers te triggeren op vlakken als ademhaling, slaap, beweging maar ook voeding. Binnenkort komen ook trainingsschema’s (voor 10 km, de halve marathon en de hele marathon) beschikbaar. Zo kun je je vitaliteit ook na het volgen van een BioCheck programma verder opbouwen en wellicht zelfs meedoen aan wedstrijden.