Rotterdamse raad buigt zich over omstreden politieappgroep

8 April 2021, 08:36 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De gemeenteraad van Rotterdam buigt zich donderdag over een omstreden appgroep van Rotterdamse agenten. Onder meer wordt het advies besproken van de Adviescommissie Grondrechten en Functie-uitoefening Ambtenaren (AGFA), die zich in opdracht van de politie boog over een berisping van een aantal agenten in de appgroep.

De vijf agenten kregen een schriftelijke berisping naar aanleiding van racistische appjes in de appgroep met collega’s in 2019. De AGFA ondersteunt deze strafmaat. De onafhankelijke commissie stelt dat de agenten werken in een wijk met veel armoede en migranten en dat dit cynisch kan maken, wat dan tot uiting komt in racistische uitspraken. Het is volgens de commissie geen rechtvaardiging voor de appjes, wel een verklaring.

Twee weken geleden bracht NRC naar buiten dat er in de appgroep ook discriminerende opmerkingen zijn gemaakt na de moord op de 16-jarige Hümeyra. De Rotterdamse raad reageerde toen met afschuw op deze onthullingen en verschillende partijen uitten hun zorgen over de cultuur binnen de politie.

Over de straf van de agenten is de raad verdeeld. Zo zijn Denk en Nida van mening dat de betrokken agenten alsnog moeten worden ontslagen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat de agenten, die hun excuses hebben aangeboden, een tweede kans verdienen.