Rotterdamse tuinen meer tegelvrij maken

1 September 2020, 17:47 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Inzet: raadslid Van der Velden

De Partij voor de Dieren in Rotterdam is een groot voorstander van het onttegelen van tuinen om daarmee groen meer kans te geven. Kampioen tegel is de wijk Schiemond. Vier op de vijf tuinen is daar betegeld en de meeste van die tuinen behoren toe aan woningcorporaties. Huurders hebben er vaak niet  de financiële middelen om hun gehuurde tuin te onttegelen. Raadslid Ruud van der Velden zou daar graag een passende oplossing voor vinden.

‘’Mogelijk speelt bij het hoge versteningspercentage ook mee dat huurders van corporatiewoningen niet het risico willen lopen de tuin weer in originele staat – dus mét tegels – te moeten opleveren bij de beëindiging van de huurperiode. Dat is veel gedoe en bovendien duur’’, geeft Van der Velden mee als oplossingstip.

Zes tiende van Rotterdam is particuliere grond zoals tuinen. Die cijfers wordt bijgehouden door Stichting Steenbreek, die gemeenten en bewoners helpt met vergroening van de buitenruimte. Ook worden alle ruim 130.000 tuinen op Rotterdams grondgebied gemonitord op het zogenoemde versteningspercentage. Voor onze stad is dat 59 procent, weet raadslid Ruud van der Velden. Veel te veel, vindt hij.

‘’De ongekende hittegolf van afgelopen maand heeft nog maar eens benadrukt hoe belangrijk het is om te voorkomen dat steden tot hitte-eilanden verworden.’’