Sander de Kramer benoemd tot Echt Rotterdams Erfgoed

8 November 2022, 15:51 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Museum Rotterdam benoemt presentator en journalist Sander de Kramer woensdag tot Echt Rotterdams Erfgoed (ERE). De Rotterdammer schaart zich hiermee in een rijtje met onder andere Jules Deelder, Aboutaleb en Stichting Ketelbinkie.

Echt Rotterdams Erfgoed is een verzameling van verhalen en initiatieven die het hedendaagse verhaal van de stad vormen. Van Rotterdam-Noord tot ver in Zuid; overal kom je personen en instanties tegen die op hun manier een belangrijke bijdrage leveren of hebben geleverd aan de stad. Volgens de Raad Echt Rotterdams Erfgoed onderscheidt De Kramer zich omdat hij zich vol overgave inzet voor de Rotterdamse samenleving, en ver daarbuiten. Schrijnende situaties en onmenselijke gebeurtenissen - overal ter wereld - krijgen dankzij hem meer aandacht. “Als ik onrecht zie dan vecht ik daartegen", zegt hij zelf.

De Kramer zet zich onder meer met hart en ziel in voor daklozen. Hij was vijftien jaar lang hoofdredacteur van daklozenkrant ‘Straatmagazine’. In 2003 was hij bondscoach van het Nederlands team dat brons pakte op het eerste WK Daklozenvoetbal. Om de moeilijke situatie van dak- en thuislozen onder de aandacht te brengen leefde de Rotterdammer zelf ook een periode op straat.

Zijn hulp bleef niet beperkt tot Rotterdam. Zo redde hij in het West-Afrikaanse land Sierra Leone talloze kindslaven uit de diamant- en goudmijnen. De Kramer bouwde in Afrika inmiddels negenentwintig scholen voor weeskinderen, gehandicapte kinderen, piepjonge straatprostituees en andere kwetsbare mensen. 

Nicole van Dijk van Echt Rotterdams Erfgoed: "Het is Sanders missie om meer voor mensen in vaak moeilijke situaties te betekenen én hun (levens)situaties ook aan de kaak te stellen vanuit maatschappelijk perspectief. Dat doet hij soms met gevaar voor eigen leven. Waar veel idealisten stoppen, gaat Sander verder."