mainImage

Sekswerkers pikken het niet langer en overwegen kort geding

2 maart 2021, 18:33 uur
Rotterdam & Regio, Den Haag & Regio, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

Sekswerkers hebben dinsdag gedemonstreerd tegen de beslissing van het kabinet om sekswerk als enige contactberoep niet weer te laten beginnen, en voor financiële coronasteun. Coronaminister Hugo de Jonge zei eerder dinsdag dat sekswerkers niet open konden omdat het voor hen moeilijker is de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Bovendien zou bron- en contactonderzoek bij klanten lastig zijn, omdat "driekwart" een andere naam op zou geven. "Mensen weigeren hun naam op te geven, dat begrijp ik ook allemaal wel. Het is ook moeilijker in die sector om registratie daadwerkelijk te verplichten."

Dat klopt niet, zei sekswerker, mediamaker en kandidaat-kamerlid van BIJ1 Yvette Luhrs tijdens de demonstratie. Volgens haar registreren sekswerkers zelf hun klanten. "Dat laat de enorme onkunde en onwetendheid van de overheid zien als het gaat over sekswerk," zei ze. "Ze gebruiken hun onkunde nu tegen ons." Bovendien, zo zegt Luhrs, zijn er ook veel mensen die niet hun echte naam opgeven in bijvoorbeeld restaurants.

De sekswerkers kwamen met een zelfgebouwde peepshow op wielen voor de Tweede Kamer in Den Haag staan. Er werd ook live gestript. Sekswerker Foxxy Angel van belangenorganisatie PROUD verwacht niet veel van de politiek. Wel is de organisatie met een advocaat aan het kijken of er een kort geding over de kwestie kan komen.

Desgevraagd zei De Jonge dinsdagochtend dat hij niet dacht dat er iets was wat de sekswerkers konden doen om verandering te brengen in de beslissing van het kabinet. "Het is gewoon naar de aard der zaken niet mogelijk om dat veilig vorm te geven."


Door: ANP | Foto: VR Press