Shula Rijxman 'tot tranen toe geroerd' door Songfestival

25 May 2021, 08:38 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

De voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, Shula Rijxman, is ontzettend trots op het resultaat van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. "Ik ben tot tranen toe geroerd door wat er door het team is neergezet. Dit is Nederland op zijn best", zegt ze.

Rijxman vindt dat Nederland met deze editie van het liedjesfestijn een hoge standaard heeft neergezet. "Het waren briljante shows vol technische hoogstandjes", aldus de voorzitter, die erg onder de indruk was van de inzet van augmented reality (aangevulde realiteit) tijdens de shows.

Dat het grote feest ondanks de mondiale pandemie toch met publiek kon plaatsvinden, is volgens Rijxman een belangrijk signaal. "Dit wordt toch gezien als het begin van de heropening van de samenleving." De liveshows van het Songfestival waren Fieldlab-evenementen. Bij elke show waren circa 3500 toeschouwers welkom. "Dat we weer bij elkaar konden zijn, voelde als vanouds."

Een van de hoogtepunten van het Songfestival was voor Rijxman de opening van de finale op zaterdag. Toen openden de presentatoren Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit zingend de liveshow met een stukje van Venus van Shocking Blue. "Ik had echt kippenvel toen ze dat begonnen te zingen."

Eerder gaf Rijxman al toe dat er een flink prijskaartje hangt aan het Eurovisie Songfestival. In totaal is er zo'n 26,5 miljoen euro voor weggelegd. "Maar als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt: een groots evenement waar vele tientallen miljoenen mensen van genieten en dat ook nog eens zorgt voor saamhorigheid en verbinding in de samenleving." Volgens de bestuursvoorzitter is het songfestival het geld dan ook meer dan waard. "We zetten Nederland op deze manier bovendien op de kaart."


Door: ANP