Slachtoffers bombardement Rotterdam met naam op woontoren

14 May 2022, 09:05 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

In Rotterdam zijn zaterdag en zondag de namen van alle 805 slachtoffers te zien, die omkwamen toen de Duitsers op en rond 14 mei 1940 de stad bombardeerden. De namen worden geprojecteerd op de gevel van de nieuwe woontoren OurDomain aan de Blaak.

Het Stadsarchief Rotterdam achterhaalde de namen van alle mensen die overleden bij het bombardement. De jongste was de 19 dagen oude Clasina Wilhelmina van Druten en de oudste was Francina Bouman van 91. Onlangs publiceerde het archief nog een lijst met daarop bijna honderd namen van slachtoffers die nog niet eerder bekend waren.

Samen met Tangram architectuur en stedelijk landschap en Stichting Voorouder heeft het Stadsarchief Rotterdam het project, dat zaterdagavond wordt geopend door locoburgemeester Vincent Karremans, opgezet om de namen met lasers te projecteren op de flat.

Daarnaast worden de namen zaterdag tussen 09.00 en 12.00 uur ook voorgelezen in de Laurenskerk. Om 13.00 uur vindt de jaarlijkse 14 mei-herdenking plaats bij het monument De Verwoeste Stad op Plein 1940, waarbij burgemeester Ahmed Aboutaleb een krans zal leggen.

 


Door: ANP