mainImage

Spartaan Beugelsdijk geschorst voor gokken op voetbalduels

6 juli 2022, 13:45 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Verdediger Tom Beugelsdijk is voor vijf duels geschorst vanwege het online gokken op Nederlandse voetbalwedstrijden. Twee wedstrijden van het schikkingsvoorstel, waarmee Beugelsdijk akkoord is gegaan, zijn voorwaardelijk. Uit het onderzoek van de KNVB in opdracht van de aanklager betaald voetbal is gebleken dat Beugelsdijk, die het afgelopen seizoen uitkwam voor Sparta Rotterdam, niet schuldig is aan matchfixing. Daarvan is sprake als het verloop van wedstrijden wordt beïnvloed.

Volgens de regels in het betaald voetbal is het voor spelers verboden om te gokken op wedstrijden in competities waarin zij zelf uitkomen. "Om de integriteit van het voetbal te bewaken, maar ook om de schijn van beïnvloeding, partijdigheid en vooringenomenheid te voorkomen", stelt de KNVB.

Beugelsdijk heeft volgens het onderzoek, waarin de 31-jarige verdediger is gehoord, van het seizoen 2013/2014 tot en met 2020/2021 gegokt op wedstrijden in competities waarin hij met ADO Den Haag of Sparta speelde. De Hagenaar speelde vanaf 2012 voor ADO in de Eredivisie. Vanaf 2020 deed hij dat voor Sparta.

De KNVB stelt verder dat Beugelsdijk een keer heeft gegokt op een wedstrijd van zijn eigen club, FC Groningen - ADO Den Haag in 2019. Beugelsdijk zat toen niet bij de wedstrijdselectie. De bond zegt dat de verdediger wel "enige mate van invloed" op die wedstrijd heeft gehad.

Het Openbaar Ministerie maakte in april al bekend Beugelsdijk niet te vervolgen voor matchfixing. Hij zou op 16 januari van vorig jaar in de verloren thuiswedstrijd tegen PSV (3-5) bewust een gele kaart hebben gepakt, maar daarvoor ontbrak volgens het OM bewijs.


Door: ANP | Foto: Orange Pictures