Standbeeld Erasmus bij Laurenskerk geblinddoekt door activisten

26 March 2023, 12:34 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Google Maps

De actiegroep Scientist Rebellion heeft in de nacht van zaterdag op zondag meerdere standbeelden in Nederland geblinddoekt. Onder meer beelden van Erasmus bij de Laurenskerk in Rotterdam en Rembrandt van Rijn in Leiden kregen een blinddoek om, zo is te zien op foto’s. Ook werd bij de standbeelden een bordje bevestigd, waarop werd opgeroepen de feiten onder ogen te zien dat er een klimaat noodgeval is.

Volgens Scientist Rebellion kreeg onder meer ook het beeld van Spinoza naast het Amsterdamse stadhuis een blinddoek. Het blinddoeken van de standbeelden is volgens de groep onderdeel van een wereldwijde actie in meer dan tien landen. Onder meer ook in Australië, Denemarken, Ierland en Spanje zouden standbeelden zijn geblinddoekt.

Scientist Rebellion wil met de actie machthebbers oproepen niet weg te kijken van de klimaatcrisis en ecologische ramp "die ons voortbestaan bedreigt". "We hebben beelden gekozen omdat het iconische symbolen zijn die in steden over de hele wereld staan. Als onze wereldleiders hopen ooit een standbeeld te verdienen, moeten ze nu het roer radicaal omgooien en doen wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025 te brengen", aldus een woordvoerder van de actiegroep.

De groep spreekt van een eerste zogenoemde zondagsactie en laat weten dat er "nog vele volgen". Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat.