Strijd om verkoop Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid beëindigd

30 November 2024, 10:39 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Google Maps

De strijd om de verkoop van de Breepleinkerk in Rotterdam-Zuid ongedaan te maken, is gisteren in het Rotterdamse stadhuis beëindigd. De vier betrokken partijen hebben besloten een streep te zetten onder alles wat er sinds eind 2020 is gebeurd, en gezamenlijk te werken aan een zinvol gebruik van de kerk.

De Breepleinkerk was eigendom van de Protestantse gemeente Rotterdam-Zuid (PGRZ), die het gebouw verhuurde aan de stichting Vrienden van de Breepleinkerk en van de Orgelzolders, de stichting Schuilplaats Orgelzolders Rotterdam en de Levend Woord Gemeente. Alles ging goed tot de PGRZ besloot de kerk te verkopen aan de Levend Woord Gemeente. Dat gebeurde op 31 december 2020. De twee andere huurders maakten bezwaar tegen de verkoop, maar zowel de kerkelijke als de civiele rechter beslisten in de jaren die volgden, dat de verkoop rechtmatig was.

Medewerkers van de gemeente Rotterdam hebben een cruciale rol gespeeld in het bij elkaar brengen van de partijen. Het belang van een harmonieuze samenwerking is groot en niet alleen voor de inwoners van Rotterdam. De Levend Woord Gemeente houdt er uiteenlopende kerkelijke activiteiten. De stichting Vrienden van de Breepleinkerk organiseert goed bezochte concerten en zangdiensten. En de stichting Orgelzolders houdt er de herinnering levend aan de zeven Joodse mensen – drie echtparen en een baby – die tijdens de Tweede Wereldoorlog veiligheid vonden op de zolders achter het orgel. Vanzelfsprekend geldt dat ook voor de helpers, de gezinnen van de koster en de dominee, en heel veel andere Rotterdammers die hun leven ervoor in de waagschaal stelden. De stichting Orgelzolders organiseert onder meer rondleidingen en lezingen, zowel voor volwassenen als voor scholieren en studenten.