Studenten voeren actie in acht steden, waaronder Rotterdam

18 May 2021, 08:31 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

In aanloop naar de landelijke studentenstaking op 3 juni voeren studenten deze week acties in acht studentensteden. Ze willen een einde aan het leenstelsel, een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor al die jaren dat studenten hebben moeten lenen.

Dinsdag wordt begonnen met een 'straatactie' in Wageningen, een protestmars in Groningen en in Utrecht wordt een grote spandoek opgehangen. De dag daarna is er een mars in Rotterdam en op donderdag overhandigen studenten een verklaring aan het bestuur van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Diezelfde dag worden er in Amsterdam op tien locaties protestdoeken opgehangen. Op vrijdag 21 mei gaan studenten in Nijmegen de straat op en op zaterdag wordt de week afgesloten met straatacties in Leiden, zoals het sprayen van krijt en het voeren schoolborden met daarop een oproep voor de landelijke staking volgende maand.

FNV Young & United en studentenvakbond LSVb stellen dat het leenstelsel, dat in 2015 werd ingevoerd, studenten met steeds hogere schulden opzadelt. "Het leenstelsel is een grote vergissing geweest, daar zijn bijna alle politieke partijen het wel over eens. Maar helaas betekent dat niet dat het voor de toekomst wel goed geregeld wordt", zegt Alina Bijl, van FNV. Volgens de bonden is een studieschuld van meer dan 40.000 euro geen uitzondering meer.

De acties zijn onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van studentenvakbonden.


Door: ANP