Te kort bij bijstandontvangers blijkt geen gemeentefout

1 May 2021, 13:20 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De door de gemeente Rotterdam betaalde vakantietoeslag is niet maandelijks zichtbaar in de polisadministratie van het UWV. Dat heeft kunnen leiden tot vaststelling van een te lage beslagvrije voet. Maar de verwerking van de vakantietoeslag is door Rotterdam heeft echter wel volgens de voorschriften plaatsgevonden. De oorzaak voor het probleem ligt dus elders, namelijk bij de deurwaarders.

Dat heeft wethouder Moti laten weten aan CDA-raadslid Segers-Hoogendoorn, die geschrokken was van het bericht dat gemeenten fouten maken bij het doorgeven van het totaal inkomen van bijstandontvangers.

Bijstandontvangers met schulden moeten maximaal 5% van hun totaal inkomen vrijhouden om te geven aan deurwaarders, zodat de schulden worden afgebouwd. ‘’Gemeenten regelen dit, maar zij vergeten echter vaak de vakantietoeslag hierbij op te tellen, waardoor deurwaarders meer dan 5% van het totaal inkomen ontvangen. Hierdoor kunnen burgers in de bijstand maandelijks enkele tientjes tekort komen’’, aldus Segers-Hoogendoorn.

Het ministerie van Sociale Zaken stelt de deurwaarders verantwoordelijk voor het oplossen van dit probleem. Zij moeten ervoor zorgen dat de teveel geïnde euro's terugkomen bij de gedupeerden. ’’Zij melden dat dit niet altijd mogelijk zal zijn helaas’’, aldus het bezorgde CDA-raadslid.

Volgens de Rotterdamse wethouder Moti heeft de afdeling van de gemeente Rotterdam die binnenkomende beslagen afhandelt echter zelf tijdig gesignaleerd dat hierdoor soms een te lage beslagvrije voet is vastgesteld. In deze gevallen is vervolgens maximaal 5% van de bijstandsnorm aan de beslaglegger afgedragen.

‘’Er zouden dus geen Rotterdamse werkzoekenden mogen zijn die worden geconfronteerd met de gevolgen van een te hoge afdracht. Mocht dit zich onverhoopt toch hebben voorgedaan, dan zal zo spoedig mogelijk actie worden uitgezet om dit te corrigeren’’, aldus de wethouder.

Inmiddels hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders over dit probleem een gezamenlijke werkinstructie verspreid. Hierin wordt bevestigd dat de gemeente in voorkomend geval zelf de 5%-regel kan toepassen.