Rotterdam is een uniek zonnepark rijker. Bijzonder is dat dit initiatief mede is opgezet én deels eigendom is van ondernemers en vastgoedeigenaren op bedrijventerrein Schiebroek. En uniek is ook de samenwerking met energieleverancier Greenchoice en de gemeente Rotterdam. Bovendien is dit het eerste zonnepark dat voor 50 procent via crowdfunding gefinancierd is, mede door Rotterdammers. Woensdag 14 mei werd Zonnepark Schiebroek aan de Landscheiding/G.K. van Hogendorpweg officieel geopend.
Al in 2015 spraken de ondernemers en vastgoedeigenaren van bedrijventerrein Schiebroek – verenigd in de BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) Schiebroek – de ambitie uit om hun bedrijventerrein energiepositief te maken door zelf meer groene stroom te produceren dan het eigen verbruik. Dit als onderdeel van het plan om het bedrijventerrein toekomstbestendig te maken en de CO2-uitstoot actief te verminderen.
Wethouder Zeegers (o.a. Klimaat): “Dit zonnepark laat zien waar Rotterdam toe in staat is als we de handen ineenslaan. Ondernemers, bewoners en gemeente hebben samen iets neergezet dat niet alleen duurzaam is, maar ook eigentijds en Rotterdams. Dit is samenwerken aan de stad van morgen.”
Unieke samenwerking
In 2018 ontstond het idee om zelf een zonnepark aan te leggen. Ondernemers en vastgoedeigenaren richtten de Energiecoöperatie Schiebroek op. Samenwerking werd gezocht met energieleverancier Greenchoice en de gemeente Rotterdam. Beide omarmden het plan van harte. Greenchoice gaf de ontwikkeling van het zonnepark in handen van dochteronderneming KiesZon, de gemeente Rotterdam gaf de grond in erfpacht uit aan de initiatiefnemers.
Crowdfunding
Eind juni 2023 gingen de eerste graafmachines aan het werk op het 2 hectare grote zanddepot aan de Landscheiding/G.K. van Hogendorpweg. Tegelijkertijd werd onder de bewoners van Schiebroek een uitnodiging verspreid om met voorrang deel te nemen aan dit zonneproject en zo te investeren in groene stroom. Vervolgens kon iedereen zich inschrijven. Deze crowdfunding leverde uiteindelijk in drie weken tijd de gewenste investering van 915.000 euro op. Uiteindelijk is het totale project gefinancierd door de ondernemers en vastgoedeigenaren, Greenchoice en dochterbedrijf KiesZon en dus voor circa 50% door Rotterdammers via crowdfunding. Hiermee is het een echt Rotterdams project geworden.
Verduurzaming bedrijventerrein
Dit is het eerste energieproject in Rotterdam, waarbij de ondernemers op een bedrijventerrein voor 50 procent mede-eigenaar zijn van een zonnepark. Op het terrein liggen 5.400 panelen die ongeveer 2,25 MWh opbrengen, voldoende om 1.000 huishoudens een jaar van stroom te voorzien. De verduurzaming op het bedrijventerrein gaat verder. De ondernemers willen met de opgewekte stroom uit het zonnepark een gezamenlijk (snel)laadstation voor vrachtwagens en busjes gaan exploiteren, iets waar mogelijk buren uit Schiebroek ook hun voordeel mee kunnen doen. Daarnaast zijn ze bezig met solar carports op het bedrijventerrein en installeren ze op zoveel mogelijk daken zonnepanelen.