Valckensteyn II in wording aan Burghsluissingel in Pendrecht

20 November 2023, 11:29 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Tot 2011 was dit de plek aan de Burghsluissingel waar het bekende verzorgingshuis Valckensteyn stond in Rotterdam-Pendrecht, een robuust gebouw dat uitstak boven de wijk. In 2012 volgde de sloop van het verouderde gebouw. Het terrein aan de Burghsluissingel stond daarna een aantal jaren leeg. Er werd een plan gemaakt voor de bouw van Valckesteyn II op deze plek, een nieuw woongebouw met ruimte voor 82 huurwoningen, 40 meter hoog en 12 verdiepingen. 

De eerste paal werd in september geslagen door wethouder Zeegers en inmiddels is de betonvloer gestort. Vanaf deze locatie zijn op dit moment de flats aan het Vlissingenplein nog te zien, maar dat zal snel veranderen. Valckensteyn II wordt voor een deel gebouwd van hout. Bouwen met hout zorgt voor een veel lagere CO2-uitstoot. Het heeft voordelen voor het milieu en een snellere bouwtijd dan met beton. De woningen worden opgeleverd in de vrije sector voor mensen met een middeninkomen en de huurprijzen komen te liggen tussen de € 900 en € 1.100 per maand. Het project is in handen van aannemer Waal en naar een ontwerp van Powerhouse Company. De geplande oplevering is in 2025.

Mooi is dat met de naam Valckensteyn gememoreerd wordt aan het vroegere 'rood georiënteerde' verzorgingshuis dat op deze plek stond en dat die naam gehandhaafd blijft in de nieuwbouw. 'Het bejaardencentrum werd vernoemd naar een kasteel in de buurt van Rhoon dat kort na 1826 is afgebroken. Valckensteyn werd in opdracht van OWG 'Onze Woongemeenschap' gebouwd op een plek waar eerder een militair kamp lag en op de Dag van de Arbeid 1 mei 1971 geopend door oud-voorzitter NVV, André Kloos. Op 31 augustus 2011 werd Valckensteyn officieel gesloten, 40 jaar en 4 maanden na de feestelijke opening'. (bron: Pendrechts dagburgemeester Mario Bosch).