Veerdienst Maassluis plots gestopt, roeivereniging springt bij

25 May 2023, 21:33 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Tussen Maassluis en Rozenburg is de veerpont voor fietsers en voetgangers per direct gestopt met varen. De exploitant heeft donderdag faillissement aangevraagd, meldt de provincie Zuid-Holland. Sinds een aantal maanden voer de veerpont voor auto's er ook al niet meer.

De provincie meldt dat donderdagavond bussen worden ingezet om gestrande reizigers bij de veerstoepen van Maassluis en Rozenburg op te halen. Ook een roeivereniging is bereid haar fiets-voetveer in te zetten.

De komende dagen worden er ook afwisselend bussen en een fiets-voetveer ingezet om mensen over het Scheur te krijgen. De provincie praat met het maritieme bedrijf Damen om op korte termijn de veerdienst tijdelijk over te nemen. Daarnaast is er een Europese aanbestedingsprocedure gestart.

De provincie had met de huidige vervoerder de afgelopen maanden intensief overleg, nadat in oktober al het autoveer uit de vaart was genomen. Volgens de provincie leek het in eerste instantie te gaan om een technisch probleem met de veerponten. Maar gaandeweg werd duidelijk dat de vervoerder "ook niet over de financiële middelen beschikte om de veerponten op een betrouwbare manier in de vaart te brengen én te houden". De provincie was eerder al financieel bijgesprongen.

Leefbaar Rotterdam wil met de gemeenteraad van Rotterdam, waar Rozenburg onder valt, een debat over het veer. Volgens de grootste partij van Rotterdam is met spoed een oplossing nodig, omdat Rozenburg "veel problematiek heeft betrekking tot de bereikbaarheid".

In de buurt wordt ook gewerkt aan de Blankenburgverbinding, een nieuwe snelweg die wordt aangelegd om de A20 bij Vlaardingen te verbinden met de A15 bij Rozenburg. Daarvoor wordt een tunnel aangelegd nabij Maassluis en Rozenburg. De nieuwe verbinding gaat naar verwachting in 2024 open.


Door: ANP