Vergunningsvrij bouwen in Rotterdam gecerticifeerd

2 September 2020, 00:35 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam
Bouwwethouder Bas Kurvers certificeert (op de schoenen van Hugo de Jonge) 15 bevoorrechte architecten

Architect aan Zet (AAZ) is een manier om het vergunningsvrij bouwen en verbouwen in Rotterdam mogelijk te maken. Het doel is om bouwinitiatieven sneller te realiseren. Gisteren heeft bouwwethouder Bas Kurvers de eerste vijftien architecten het certificaat overhandigd. Het aanvragen van een vergunning is niet meer nodig als een gecertificeerd architect wordt ingeschakeld. 

Het certificaat is dus goud waard. Het zal daarom niet lang meer duren voordat de oppositie in de gemeenteraad navraag zal doen aan welke voorwaarden de architecten hebben moeten voldoen om deze business-stimulans in bezit te krijgen (en anderen niet).

In Rotterdam moeten veel woningen gebouwd en verbouwd worden. Om ervoor te zorgen dat dit goed gebeurt doen marktpartijen aan kwaliteitszorg. Daarnaast moet ook een vergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Dat is een dubbele toetsing en vaak vertraagt dit de bouw. De gemeente wil nu de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van projecten met weinig ruimtelijke en bouwtechnische risico’s direct bij de gecertificeerde architect leggen.

Rotterdammers die gebruik malen van een gecertificeerde architect, hoeven geen omgevingsvergunning aan te vragen en ook geen leges (kosten) te betalen. Hiervoor heeft de gemeente toestemming gekregen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op basis van de Crisis- en herstelwet.

Het gaat om bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben. Meer info: [email protected].