Verkoelen wil sluipwegsubsidie voorkomen

9 November 2020, 15:13 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Ellen Verkoelen

door Jan D. Swart

In de gemeentebegroting van 2021 wordt met geen woord gesproken om een deel van de opbrengst van de verkoop van Eneco direct of indirect aan te wenden voor het realiseren van een nieuw stadion en de ontwikkeling van Feyenoord City. Raadslid Ellen Verkoelen van 50Plus heeft het stadsbestuur voor alle zekerheid schriftelijk opgedragen dit nogmaals te bevestigen.

‘’Dit college heeft bij monde van wethouder Van Gils nadrukkelijk en voortdurend toegezegd dat er geen Enecogelden naar het realiseren van een nieuw stadion en Feyenoord City gaan’’, bevestigt Verkoelen schriftelijk om dus ook de afzender geregistreerd te hebben.

De bevestigingsactie van de fractievoorzitter van 50Plus komt voort uit wantrouwen tegen het tot dusver gevoerde beleid in relatie tot met name de bouw van het nieuwe stadion binnen de gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Toen de N.V. Stadion Feyenoord niet meer in staat bleek om de kosten voor het definitieve ontwerp voor zijn rekening te nemen, schoten de projectontwikkelaars al te hulp. ''De pot is leeg. De echte diehards van de club willen De Kuip houden en er is corona. Waar is het gezonde verstand?'', heeft Verkoelen als meermaals gezegd. Ze is bang voor een sluipwegsubsidie. 

50Plus behoort met de SP, PVV, de Partij van de Dieren en tien raadsleden van Leefbaar Rotterdam (alleen Eerdmans niet) tot de tegenstanders van de bouw van een nieuw stadion. Binnen de fractie van de Partij van de Arbeid is 1 raadslid kritisch. De VVD heeft imagobelangen (zonder een nieuw stadion blijft het gebied saai, dixit de bouwwethouder), D66 en CDA willen oud-wethouder en grondlegger Adriaan Visser niet voor zijn hoofd stoten en GroenLinks hobbelt zwijgend mee. De meeste portefeuillehouders van de coalitiepartijen komen nooit in het stadion. 

De Enecogelden gaan naar het energietransitiebudget, energiefonds. scholingsfonds. Digideal010, UNIIQ, Blijdorp, Ahoy en is bestemd voor een woningbouwimpuls (niet bij Feyenoord City).