Verloedering historische boerderij zet door; nog geen koper voor 9 ton

23 September 2023, 11:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO
Boerderij ‘De Gouden Leeuw’.

Aan de rand van Rotterdam wordt de ontwikkellocatie voor een hotel, voorheen boerderij ‘De Gouden Leeuw’, aangeboden. Het perceel is ± 1500 m² groot en is thans gedeeltelijk bebouwd. In het plan is er sprake van ongeveer 30 hotelkamers en een horecaruimte. De vraagprijs voor de grond, de opstallen en het plan bedraagt € 895.000 (k.k.).

De aanblik van deze boerderij is u nog een grote droefenis. Het plan voor een hotel in het pand lijkt dan ook een mission impossible. Omwonenden geven aan dat het dak van de bouwvallige schuur levensgevaarlijk is vanwege vallende dakdelen. Ook zouden er in de boerderij vage dingen gebeuren door figuren die daar niet behoren te zijn. De ramen van het woongedeelte (voorhuis) zijn allemaal dichtgetimmerd.

Dagblad010 publiceerde bijna een jaar geleden: De uit 1678 daterende boerderij De Gouden Leeuw aan de Pascalweg in Rotterdam wordt een driesterren hotel. Daarmee komt een einde aan de onzekerheid over de bestemming van het historische pand, dat vanwege de verwaarlozing zelfs van de monumentenlijst is geschrapt. Het voorhuis van de boerderij wordt gerenoveerd en op de plek waar de schuur wordt afgebroken komen de kamers. Een harde eis van de gebiedscommissie IJsselmonde is wel dat het historische karakter van de boerderij als voormalig monument behouden blijft in deze nieuwbouwplannen. De boerderij, die in 1849 volledig afbrandde en een jaar later werd herbouwd, is een van de oudste van het gebied en een blijvende herinnering aan de agrarische samenleving van de oude ambachtsheerlijkheid IJsselmonde.

Luuk Wilson, de voorzitter van de gebiedscommissie IJsselmonde, zei toen blij te zijn met de ontwikkeling maar wees wel op de mobiliteitsproblemen. De kruising Pascalweg, 1e Barendrechtseweg en de Kooiwalweg wordt door de mogelijke toename van verkeer naar deze locatie erg onoverzichtelijk, met name voor het fiets- en wandelverkeer. Hij heeft daarom wethouder Bokhove om verbeteringen gevraagd.

Voorlopig gebeurt er met De Gouden Leeuw aan de Pascalweg in Rotterdam helemaal niets en verloedert het pand verder.