Verzoek om schorsing van bestemmingsplan Schiekadeblok Rotterdam

27 January 2023, 12:45 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Dinsdag dient er bij de Raad van State een verzoek om schorsing van bestemmingsplan ‘Schiekadeblok’ in Rotterdam. De gemeente Rotterdam omschrijft het Schiekadeblok dat ligt tussen Schiekade, Schiestraat, Delftsestraat en het Delftseplein, als een eigenzinnige plek in het centrum van de stad met een mix van horeca, cultuur en design. Met het bestemmingsplan wil de gemeente hierop voortbouwen, maar ook inspelen op de groei van Rotterdam met de vraag naar woningen en kantoren dicht bij het Centraal Station.

Het bestemmingsplan maakt twee woontorens mogelijk voor in totaal 650 woningen. Aan het Delftseplein komt een toren van zeventig meter hoog. De tweede toren grenst aan het Schieblockgebouw en wordt tweehonderd meter hoog. Het gaat om sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen en woningen in de hoge prijsklasse. Verschillende bedrijven, Stichting Rotterdam Natuurlijk! en bewonersvereniging Provenierswijk zijn het niet eens met het bestemmingsplan en komen hiertegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Urban Minds B.V., Delftsestraat Vastgoed B.V. en Delfstsestraat Exploitatie B.V. hebben de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak gevraagd om het bestemmingsplan te schorsen totdat er een definitieve uitspraak wordt gedaan. Zij zijn bang dat er in de tussentijd bouwactiviteiten plaatsvinden die onomkeerbaar zullen zijn. De bedrijven hebben een alternatief plan voor het Schiekadeblok gepresenteerd en vinden dat de gemeente dit had moeten meenemen in haar besluitvorming.