Vestia maakt Afrikaanderwijk duurder (slot)

9 October 2021, 06:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Flickr

Vestia gaat haar goedkope woningvoorraad in de Afrikaanderwijk de komende tien jaar verkleinen. 

Uit het niet-openbare deel van de Bestuurlijke Overeenkomst Wijken in Balans 2019-2030 blijkt dat de woningcorporatie sinds 2017 doorpakt met het verminderen van haar goedkoopste huizenbestand in de Afrikaanderwijk. Gaat om woningen met huren tot 680 euro, huidig prijspeil. Dat waren er in 2017 nog 2451,

In 2030 zullen er nog maar 1401 van over zijn. In deze meest betaalbare categorie, ‘sociaal basis’ genoemd, gaat het derhalve om een daling van  43 procent. 

Het aantal woningen met huren tussen de 680 en 752 euro, ‘sociaal plus’ genoemd, wordt groter. In 2017 bedroeg dat aantal nog 217 woningen. In 2030 moet dat zijn opgeschroefd naar 594.

Vestia is de afname - per saldo 25 procent - van haar sociale voorraad in de Afrikaanderwijk, achter gesloten deuren, overeengekomen met de gemeente. Beide partijen vinden de afname wenselijk omdat zij ervan uitgaan dat er veel te veel goedkope huurwoningen in de Afrikaanderwijk staan. 

De onlangs dan toch eindelijk in gang gezette sloop van de Tweebosbuurt helpt Vestia ‘geweldig’ met het bereiken van de door corporatie wenselijk geachte afname van haar betaalbare voorraad in de Afrikaanderwijk. In de Tweebosbuurt worden 535 ‘sociaal basis’-woningen met de grond gelijk gemaakt. Het is echter nog niet genoeg om het gestelde doel in 2030 te realiseren. 

Dit is de laatste aflevering in de Dagblad010-serie ‘Corporatie maakt wijk duurder’. In de rubriek Meest Gelezen bleken de berichten de afgelopen weken opvallend goed te scoren. Op zich is dat opvallend. Want nieuws is het in feite niet dat de vier grote woningcorporaties van Rotterdam hun sociale voorraad in hun slechtste wijken willen verminderen. 

Op korte termijn publiceert dan wel onthult Dagblad010 de Bestuurlijke Overeenkomst Wijken in Balans plus geheime bijlage in zijn geheel. Een pageturner is het niet. Maar voor de nu nog zittende bevolking uit de corporatiewijken biedt het wel een inkijkje in de mate waarin hun verhuurder aanstuurt op een vorm van gentrificatie. Dat is het modewoord voor een proces dat neerkomt op het verjagen van de arme drommels - zoals ze in de gemeenteraad worden genoemd - en het binnenhalen van mensen met hogere inkomens. Deze laatste groep schaart men aan de Coolsingel 40 graag onder de noemer ‘sociale stijgers’.