Vistrap in Leuvekolk wordt binnenkort opengesteld

23 June 2022, 10:44 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

De Leuvekolk tussen Rotte, onder de Blaak en  in verbinding met de Leuvehaven heeft een vistrap gekregen. Een waterinlaat moet zorgen voor toevoer van vers zoet water in de Leuvekolk. En vissen kunnen dankzij een vispassage van en naar de Nieuwe Maas trekken.

Ook komt er langs het water een ligweide, meer groen en een afmeerplek voor kano’s. Een extra zoetwaterinlaat is nodig, omdat de Nieuwe Waterweg is verdiept. Vanaf de Noordzee komt het zoute zeewater nu verder de rivier op. De extra inlaat bij de Leuvekolk gaat dicht wanneer de Nieuwe Waterweg te veel zout water aanvoert. Zo blijft er ook in periodes van droogte voldoende zoet water voor de land- en tuinbouw en de natuur langs de Rotte.

De waterkwaliteit in de Leuvekolk gaat geweldig vooruit en is goed voor planten, visstand en ook in het verlengde naar de Rotte. De aanpak van Leuvekolk maakt onderdeel uit van programma Rivieroevers, een kwaliteitsplan voor de hele waterhuishouding in en rond Rotterdam. De vistrap wordt binnenkort geopend en de andere werkzaamheden lopen nog door tot in 2023.