Waarom zo hard optreden bij geweldloos protesteren?

9 March 2021, 12:45 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rechts: raadslid Leewis

Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid van mensen die blijven waarschuwen voor het onbewoonbaar worden van de aarde is wat de Rotterdamse GroenLinks betreft noodzakelijk en moreel geoorloofd. Daarom is raadslid Stephan Leewis het zwaar oneens dat de politie in Rotterdam boven op de Erasmusbrug met harde hand een einde maakte aan een demonstratie Extinction Rebellion.

GroenLinks heeft sterke twijfels over de proportionaliteit van die inzet. ‘’Het bewegend protest van ongeveer 75 activisten kwam tot stilstand op de Erasmusbrug. Daar nam een andere eenheid van de politie het over die zwaarder was uitgerust en werd de sfeer grimmig’’, meldt Leewis. ‘’Meerdere activisten werden uitgescholden, geslagen met stokken, op de grond geduwd en geschopt. Enkele liepen lichte verwondingen en blauwe plekken op. Ook waren er aangelijnde politiehonden aanwezig, een van de zwaarste geweldsmiddelen die de politie tot haar beschikking heeft. Door de manier van ingrijpen was het voor de activisten niet mogelijk om 1.5 meter afstand te houden. Tot dan toe was de actie coronaproof geweest.’’

Drie activisten werden later gearresteerd omdat zij zich niet konden identificeren. Slechts één rijbaan van de Erasmusbrug werd door de actievoerders geblokkeerd voor automobilisten van Noord naar Zuid. Dit om de andere rijbaan vrij te houden voor hulpdiensten zoals ambulances. ‘’Fietsers, wandelaars en de tram konden zich gewoon over de brug verplaatsen. De politie koos er zelf voor de weg van Zuid naar Noord af te sluiten’’, aldus de door Leewis ontvangen beschrijving van de gebeurtenissen.

‘’Als een totaal geweldloos protest al leidt tot dergelijk gewelddadig ingrijpen vrezen wij dat dit leidt tot juist meer polarisatie en minder vertrouwen in de politie’’, vindt de fractie van GroenLinks in Rotterdam, die van burgemeester Aboutaleb wil horen: waarom zo?