Wake voor Afghanistan zaterdagmiddag in Rotterdam

19 August 2021, 19:43 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen organiseert zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur een wake voor Afghanistan op grasveld naast de Markthal in Rotterdam. Afgelopen weekend heeft de Taliban de stad Kabul en daarmee heel het land Afghanistan veroverd. Afghaanse medewerkers die voor Nederland gewerkt hebben lopen groot gevaar. Door de invoer van de sharia wordt de positie van vrouwen en kinderen ernstig bedreigd. De beelden van het vliegveld tonen de wanhoop van de mensen. In paniek proberen zij uit alle macht het land te verlaten omdat zij hun leven niet zeker zijn.
Rotterdam Verwelkomt Vluchtelingen doet een dringend beroep op het kabinet om:

• Alle Afghanen die zich ingezet hebben voor de Nederlandse vredesmissies - met hun gezinnen - zo snel mogelijk veilig te evacueren naar Nederland. Dat geldt voor iedereen die door samenwerking met Nederlandse overheid, Ngo’s en of (media) organisaties gevaar loopt.
• Met spoed een humaner asielbeleid te formuleren om vluchtelingen uit Afghanistan en aan de randen van Europa bescherming te bieden en in Nederland asiel te verlenen. Onmiddellijk in actie te komen voor de gestrande Afghaanse asielzoekers in kamp Moria, de toegezegde 100 vluchtelingen alsnog op te nemen en dit aantal verhogen.
• Ongedocumenteerde en uitgeprocedeerde Afghanen voor onbepaalde tijd niet terug te sturen naar hun onveilig land.
• Afghanistan erkennen als onveilig land en direct veiligheidsverklaring daarop aanpassen zodat Afghaanse asielzoekers in aanmerking komen voor asiel.