Wat kun je doen als je het niet eens ben met WOZ-waarde in Rotterdam?

22 January 2025, 15:45 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
PR

Rond 27 januari valt de aanslag voor onroerendezaakbelasting weer in de bus van mensen met een koophuis in Rotterdam. Deze is gebaseerd op de WOZ-waarde van uw huis. Maar wat is dat nu eigenlijk precies?

1.Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken.  De WOZ-waarde is een zo goed mogelijke schatting van de verkoopprijs van een woning, bedrijfspand of stuk grond. 
Let op: Het gaat om de geschatte verkoopprijs op 1 januari van het voorgaande jaar, ook wel marktwaarde genoemd. Ontwikkelingen van het laatste jaar, zoals een plotselinge stijging of daling van huizenprijzen, worden dus niet in de WOZ-waarde meegenomen.

2. Waar wordt de WOZ-waarde van een woning voor gebruikt? 
De WOZ-waarde bepaalt hoe hoog de verschillende gemeentelijke belastingen en heffingen zijn die u moet betalen. Bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (OZB), erfbelasting, rioolheffing en waterschapsbelasting. Hoe duurder de woning, hoe hoger de WOZ-waarde. En hoe meer belasting u als eigenaar moet betalen.

3. Hoe en door wie wordt de WOZ-waarde vastgesteld? 
De gemeente stelt de WOZ-waarde van een woning vast. De gemeente vergelijkt huizen met eenzelfde soort woningen die rond de peildatum zijn verkocht. Hierbij kijkt de gemeente naar allerlei kenmerken van woningen, zoals:
- De oppervlakte van de woning en van de bijbehorende grond
- De ligging van de woning
- De onderhoudstoestand van de woning (zowel binnen als buiten)
- Type woning, bijvoorbeeld rijtjeshuis, appartement of vrijstaand
- Bouwjaar
- Eventuele bijgebouwen zoals een garage of tuinhuisje
De waarde van de woning kan elk jaar verschillen, afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt en de specifieke kenmerken van het pand.

4. Hoe weet de gemeente al die objectkenmerken? 
De gemeente stelt zich op verschillende manieren op de hoogte van het onderhoud van de woning en de buurt. Zoals:  
- Rondje lopen door de wijk om te zien hoe het onderhoud is van woningen.
- Luchtfoto’s vergelijken, om te kijken of er bijvoorbeeld een serre of dakkapel is aangebouwd.
- Kijken naar vergelijkbare woningen die te koop staan of verkocht zijn.  
- Internetadvertenties bekijken: daarin staan vaak veel gegevens en foto’s van de woning.
- Navragen of de nieuwe eigenaar na de aankoop iets heeft veranderd aan de woning, zoals een aanbouw of een nieuwe keuken.
- Vergelijken van de gegevens van de gemeente en die bij het Kadaster (grondoppervlakte).

5. Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met de WOZ-waarde van mijn woning?
Uit al die kenmerken bij elkaar volgt de WOZ-waarde, die u per brief krijgt thuisgestuurd. U kunt zelf controleren of de WOZ-waarde van uw woning klopt. Via het WOZ-Waardeloket kunt u gratis de WOZ-waarde van uw eigen én andere woningen bekijken. En u kunt het taxatieverslag van uw eigen woning inzien bij uw gemeente of via MijnOverheid.nl.  
Bent u het niet eens met de WOZ-waarde of hebt u een vraag? Neem dan contact op met de gemeente. U kunt ook binnen 6 weken bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Op uw belastingaanslag staat hoe u dat moet doen.
Meer lezen: www.rotterdam.nl/woz-waarde