Weer klap voor De Stationstuinen; einde samenwerking woningcorporaties

14 June 2024, 18:26 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
PR
Lodewijk van Meeuwen (directeur Emborion), Job van Zomeren (directeur ERA Contour), Peter Manders (directeur-bestuurder Patrimonium Barendrecht), Dirk Vermaat (wethouder Barendrecht), Harro Zanting (directeur-bestuurder Wooncompas), Ronald Schneider (burgemeester Barendrecht) en Sander Uiterwaal (bestuurslid Havensteder) in betere tijden.

Op de website prijkt nog altijd de kop 'De Stationstuinen Barendrecht, de groene wijk van morgen', maar dat morgen kan nog wel eens heel lang duren. nadat de start van de eerste fase van het project al is uitgesteld naar minimaal medio 2025 door beroepsprocedures bij de Raad van State heeft Emborion (de ontwikkelaar met op de achtergrond de fruitfamilie Van den Heuvel) nu ook de samenwerkingsovereenkomst opgezegd met de drie woningcorporaties Patrimonium Barendrecht, Wooncompas en Havensteder.

Emborion, ERA Contour en de woningcorporaties ondertekenden op 22 juni 2023 een intentieovereenkomst voor de komst van 173 sociale huurwoningen in Fruitpacking District in Barendrecht. De partijen vierden de ondertekening in bijzijn van de Barendrechtse burgemeester Ronald Schneider en wethouder Dirk Vermaat, maar van al die vrolijkheid is weinig meer over. Emborion heeft namelijk eind mei in een brief de samenwerking opgezegd, omdat de ontwikkelaar het niet eens kan worden met de woningcorporaties over de kostenverdeling.

Met andere woorden Emborion wil meer geld verdienen dan dat drie woningcorporaties Patrimonium Barendrecht, Wooncompas en Havensteder kunnen of willen betalen. Doordat de start van de eerste fase, circa 525 woningem, voorlopig is vertraagd hebben de partijen langer de tijd om er uit te komen. Maar Emborion is wel verplicht om dertig procent sociale woningbouw te realiseren, want anders heeft de familie Van den Heuvel een groot probleem.

De start van de nieuwbouwwijk naast het NS-station in Barendrecht is in elk geval uiterst ongelukkig. In De Stationstuinen moeten uiteindelijk tussen de 3.500 en de 4.000 woningen komen, maar wanneer dat gaat gebeuren is de grote vraag.