Weggeefkasten in verschillende Rotterdamse wijken

11 November 2022, 14:43 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Gemeente Rotterdam - Jan de Groen

Kleding, boeken of gereedschap over? In verschillende Rotterdamse wijken staan nu weggeefkasten waarin u dit soort spullen kwijt kan. Andere Rotterdammers kunnen deze spullen dan weer gebruiken. In een weggeefkast staan spullen die te mooi zijn om weg te gooien, maar die u zelf niet meer gebruikt. Van boek tot spijkerbroek en van bliksoep tot kamerplant. Alles kan in de kast.

Terrasvlonders
In Rotterdam zijn 25 weggeefkasten neergezet. Deze zijn onder meer te vinden in de Tarwewijk, Vreewijk, Zevenkamp en Bergpolder. Medewerkers van Rotterdam Inclusief hebben deze kasten gemaakt. Ze bestaan voor een deel uit vlonderhout. Deze vlonders zijn in de coronaperiode gebruikt door restaurants en cafés in de binnenstad.

Bewoners uit de straat hebben de weggeefkasten aangevraagd. Buren beheren en onderhouden de kast gezamenlijk en hebben deze bijvoorbeeld ook zelf afgewerkt en opgehangen.

98% van de gekochte spullen wordt binnen één jaar weer weggegooid. Zonde van het geld en slecht voor het milieu. Spullen verkopen, ruilen of weggeven bespaart flink wat geld. Een weggeefkast vergroot niet alleen de saamhorigheid in een straat, maar draagt ook nog eens bij aan een groene en gezonde stad.