Wethouder krijgt Stads Opruimers Manifest

11 December 2023, 15:15 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Karremans (midden)

Nicole van Dijk (directeur Stichting Wijkcollectie), Janet Vos (directeur Opzoomer Mee), Sophia van Gent-de Leeuw (lid wijkraad Oosterflank), BoTu-bewoner Luisa Maria dos Santos Gonçalves en een aantal StadsOpruimers hebben het StadsOpruimers Manifest aan wethouder Vincent Karremans overhandigd. Het Manifest is de uitkomst van de eerste editie van de StadsOpruimers conferentie die vorige week in De Fruitvis werd gehouden.

In het Stadsopruimers Manifest staan ideeën over wat StadsOpruimers zelf kunnen doen voor een nog schonere stad. Maar vooral wordt de gemeente opgeroepen om de bewoners van Rotterdam te stimuleren om mee te werken en worden voorstellen gedaan om het zwerfafval in de stad sterk terug te dringen.
 
Tijdens de eerste StadsOpruimers conferentie op 7 oktober jl. kwamen tachtig Rotterdammers bijeen om samen na te denken hoe de stad in de toekomst schoner en opgeruimder kan. Het vele zwerfafval is namelijk een groot probleem voor Rotterdam, haar bewoners en de stadsnatuur. Gelukkig zijn er een heleboel bewoners die hart hebben voor de buitenruimte, zelf de mouwen opstropen en gewapend met prikkers, vuilniszakken en zelfs met blote handen hun buurt of straat schoonhouden.

De conferentie werd georganiseerd door Stichting Wijkcollectie in samenwerking met Opzoomer Mee, Zwerfie Rotterdam, de Zakkenvullers van Bloemhof en StadsOpruimer Luisa Maria dos Santos Gonçalves. Tijdens rondetafelgesprekken en denktanks werd onder andere de vraag gesteld: hoe gaat het er nu aan toe in onze stad? Hoe kijken we hierop terug en hoe juist vooruit? En: wat hebben wij nodig van de gemeente om de stad schoner te maken? “Ik vond het belangrijk om dit evenement te organiseren om mensen met hetzelfde ideaal bij elkaar te brengen”, zegt Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie. “Dat is een grote winst voor de stad: bewoners die in gesprek gaan, elkaar leren kennen en samen naar oplossingen zoeken. Door gezamenlijk het zwerfafval eigenhandig aan te pakken, krijgen bewoners opnieuw eigenaarschap over hun wijk. En dat is hard nodig in Rotterdam”, aldus Van Dijk. “Door onze StadsOpruimers zichtbaar te maken, hopen we dat de gemeente Rotterdam hen meer waardeert voor wat ze doen. Daar ligt namelijk een sterke behoefte.”

In een videoboodschap beloofde wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) om met de uitkomsten van de conferentie aan de slag te gaan: een zeer gewaardeerde handreiking aan alle actieve Rotterdammers die met regelmaat zwerfafval van straat en uit de stadsnatuur halen. Zij zijn natuurlijk vanuit zichzelf al gemotiveerd om zich in te zetten voor een schone buitenruimte en een leefbare wijk die er goed uitziet, voor sociale veiligheid en om dieren en de voedselketen te beschermen tegen materialen die niet in de natuur thuishoren. Maar wat is motiverender dan een stadsbestuur dat naast hen staat tijdens hun belangrijke missie?