Willemstoren trilde na 5 mei ook weer bij huldiging Feyenoord

26 May 2023, 17:39 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Google Maps

De plotselinge trillingen die bewoners van het appartementengebouw de Willemstoren nabij de Erasmusbrug in Rotterdam op Bevrijdingsdag voelden, werden waarschijnlijk veroorzaakt door evenementen in de buurt. Dat is de voorlopige conclusie van een onderzoek naar bevingen van het gebouw dat de afgelopen weken is uitgevoerd.

In het gebouw heeft verhuurder en eigenaar Vesteda een aantal trillingsmeters geplaatst. "Uit de eerste resultaten van de metingen blijkt dat rondom de kampioenswedstrijd en het kampioensfeest van Feyenoord ook lichte trillingen werden gemeten. Deze trillingen blijven overigens ruim binnen de veiligheidsmarge", meldt Vesteda.

Bewoners van het twaalf verdiepingen tellende appartementencomplex in de buurt van de Erasmusbrug voelden zich op de avond van 5 mei niet veilig meer nadat ze trillingen hadden gevoeld. Huurders van de bovenste woonlagen spraken zelfs van een "aardbeving". In de buurt was die avond het Rotterdamse Bevrijdingsfestival aan de gang.

De uitkomst van het onderzoek staat nog niet geheel vast. "De definitieve conclusie volgt nog omdat het onderzoek nog niet helemaal is afgerond. Bouw- en Woningtoezicht onderzocht de Willemstoren tot tweemaal toe en beide keren werd vastgesteld dat de constructie, en dus het gebouw, veilig is", aldus Vesteda.

Een woordvoerder van de dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam zei eerder dat geluidsgolven voor trillingen kunnen zorgen. "Maar het probleem is dat we dat nu niet meer vast kunnen stellen of reconstrueren."

Een specialistisch team van de brandweer heeft samen met Bouw- en Woningtoezicht onderzoek gedaan naar mogelijk instortingsgevaar. Maar daarvan was geen sprake, waarna de bewoners konden terugkeren.

 


Door: ANP