Winkels: hele binnenstad profiteert van horeca

18 June 2021, 21:59 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rotterdam Branding Toolkit - Iris van den Broek

inkeliers zijn blij dat er straks weer meer mogelijk is in de horeca door de aangekondigde coronaversoepelingen. Volgens directeur Udo Delfgou van winkeliersorganisatie INretail varen binnensteden en winkelcentra hier als geheel wel bij. Ook is hij blij dat mensen straks geen mondkapje meer op hoeven als ze een winkel bezoeken.

Delfgou denkt dat binnensteden meer publiek zullen trekken als de restricties voor bijvoorbeeld cafés, restaurants en clubs minder streng worden. Winkels in de omgeving profiteren daar ook van, omdat zij dan waarschijnlijk ook meer klanten over de vloer zullen krijgen.

Dat de mondkapjesplicht in de winkels komt te vervallen, zag Delfgou door al het uitgelekte nieuws van de afgelopen dagen al aankomen. Hij is er wel erg blij mee. Dat komt omdat winkels de laatste tijd met discussies te maken kregen met zowel klanten als personeel. Sommige medewerkers wilden afgelopen dagen vanwege de warmte al geen mondkapje meer opdoen, weet hij.

Het kabinet past vanaf 26 juni ook de regels aan voor hoeveel mensen er in binnenruimtes aanwezig mogen zijn. Dat betekent voor de winkeliers eveneens een opsteker, aangezien er straks meer mensen tegelijkertijd in een winkel mogen rondlopen. Toch heeft Delfgou bij deze verandering wel een beetje een dubbel gevoel.

"We konden eigenlijk al prima leven met de afspraken die we met Justitie hadden gemaakt", zegt hij. Dat leidde volgens hem de laatste dagen ook niet echt meer tot grote rijen met klanten die wachten tot ze een winkel in konden. "Eigenlijk alleen bij winkels als Action en Primark zag je nog wel eens rijen. Bij de meeste winkels was er helemaal geen rij."

In de afspraken die de branche had gemaakt werd uitgegaan van maximaal 1 persoon per 10 vierkante meter. Binnenkort mogen winkels rekenen met maximaal 1 persoon per 5 vierkante meter. "Daarmee worden winkels als doorstroomlocatie gezien. We worden nu eigenlijk gelijkgetrokken met doorstroomlocaties", zegt Delfgou. Dat zou volgens hem in de toekomst nadelig kunnen uitpakken. Hij is bang dat de resterende beperkingen voor winkels hierdoor mogelijk langer zullen gelden dan het geval zou zijn als de winkelbranche nog steeds aparte afspraken met de overheid zou hebben. Hierover wil Delfgou komende week nog in gesprek gaan met de overheid.


Door: ANP