Zwerfafvalinzamelingen inspireren steeds meer vrijwilligers

9 November 2022, 10:21 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

De Stichting Wijkcollectie  - geïnspireerd door het succes van de berging van 25 kilo zwerfafval in het Coolhaveneiland – gaat op 18 november opnieuw op pad met wandelvrijwilligers (en verder een zwerfvuilgrijper, handschoenen en vuilniszak) om de stad schoon te maken. Dit keer gaat de route door de wijken Merwe-Vierhavens en Schiemond. Doel van de actie onder het motto 'Afval en verhalen' is om een zwerfafval-opruimactie te combineren met het ter plekke verzamelen van (zwerf)verhalen uit de wijk.

“Ik woon zelf in het oude belastingkantoor aan de Puntegaalstraat”, vertelt initiatiefneemster Julie Müller, docent en ontwerper aan de Willem de Kooning Academie. “Door de wind verzamelt veel zwerfafval zich voor de entree van het gebouw. Met bewoners ruimen we dit regelmatig op. Het leek me leuk om deze actie uit te breiden naar de rest van de wijk, om zo meer bewoners te leren kennen. Als we er dan ook nog zwerfverhalen bij ophalen is dat mooi meegenomen. Iedereen heeft daar belang bij.’’

De meest bijzondere vondsten rond het Coolhaveneiland waren een dode duif, een kanten bh, een zwarte pruik, een buitenspiegel, enkele strippen badkamertegels, een lege whiskyfles van Johnny Walker en een fietstasje. Ook werd er een zekere luiigheid van bewoners opgemerkt, gelet op de grote hoeveelheid sigarettenpakjes die er zijn verzameld.