Koeman vindt het 'geen draak van een pot'

23 March 2018, 23:00 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In een oefeninterland met een wel heel lage amusementswaarde is het Nederlands elftal onderuit gegaan tegen Engeland (0-1). Oranje kreeg nauwelijks kansen in het defensieve systeem van de debuterende bondscoach Ronald Koeman (ex-Feyenoord) en moest uiteindelijk wel een treffer van Jesse Lingard toestaan. Koeman vond het overigens helemaal geen draak van een wedstrijd.

Het oefenduel met de Britten was de eerste in een serie van vier, die Koeman voor de zomer wijzer moeten maken. Het is wel eens anders geweest, maar de kracht van het huidige Nederlands elftal lijkt in het defensieve trio centraal achterin te schuilen.

De nieuwe aanvoerder Virgil van Dijk, Stefan de Vrij en Matthijs de Ligt kan je wel om een boodschap sturen, net als de aardig debuterende rechtsback Hans Hateboer. Maar in de middelste en voorste linie mist Oranje spelers die ook tegen tegenstanders van formaat kansen weten te creëren.

Kevin Strootman en Georgino Wijnaldum lopen al een tijdje mee als international, maar ze zijn andere voetballers dan Wesley Sneijder in zijn beste tijden. Ook naar waardige opvolgers van Arjen Robben en Robin van Persie blijft het nog wel even zoeken. In dit Nederlands elftal zou Memphis Depay de voorste linie van creatieve impulsen moeten voorzien, maar dat lukte hem tegen Engeland nauwelijks.

Bas Dost verdiende volgens Koeman een kans in de punt van de aanval. De lange aanvaller leek in het shirt van Oranje echter wederom niet op de makkelijk scorende spits van Sporting Portugal. Het was ook eenzaam voetballen voor Dost en Depay in een defensief systeem met vijf verdedigers en twee aanvallers. Alleen Quincy Promes kwam het duo regelmatig assisteren.

Engeland trapte met een aardige ploeg af in de ArenA. De basiself van de wereldkampioen van 1966 telde drie spelers van Liverpool en Manchester City. Manchester United en Tottenham Hotspur waren met twee internationals vertegenwoordigd. Engeland combineerde wat makkelijker en sneller, maar bracht doelman Jeroen Zoet ook nauwelijks in verlegenheid. De bezoekers scoorden, wel omdat Lingard in de 59e minuut alle ruimte kreeg om na een afgeslagen aanval alsnog raak te schieten.