Aanvoerder Kökcü ziet kansen in zijn eerste uitduel met Ajax

17 March 2023, 22:23 uur
Sport
mainImage
ANP

Orkun Kökcü wil zondag meteen een groot succes maken van zijn eerste uitwedstrijd met Feyenoord tegen Ajax. "Het is best apart dat ik daar nog nooit tegen ze heb gespeeld", blikte hij vooruit. "Ik was een keer geschorst en een keer geblesseerd. En ik had een keer corona en eenmaal bleef ik op de bank."

De 22-jarige middenvelder speelde twee jaar geleden wel met Turkije in de Johan Cruijff ArenA. "Maar dat was ook geen groot succes", doelde hij op een nederlaag van 6-1. "Voor mij is het heel belangrijk dat ik zondag daar wel met een goed gevoel van het veld stap. Wij denken dat we daar iets heel moois kunnen neerzetten. Bij een zege staan we 6 punten voor op ze. En in de rest van het seizoen treffen we op papier mindere tegenstanders. Ajax is weer beter in vorm, maar wij hebben veel vertrouwen."

Kökcü is de aanvoerder van Feyenoord, maar hij neemt zondag met een andere aanvoerdersband deel aan de OneLove-actie, net als Redouan El Yaakoubi van Excelsior. Kökcü wil "geen uithangbord' van de lhbti-beweging zijn. Hij draagt daarom geen band met regenboogkleuren maar een groen-witte band met de tekst "Respect voor iedereen". "Ik weet dat ik links en rechts kritiek krijg", zei Kökcü. "Het maakt mij niet uit wat de buitenwacht vindt. Iedereen mag zijn mening hebben. Ik ook."

De John Blankenstein Foundation is teleurgesteld in de clubleidingen van Feyenoord en Excelsior. "Het doet ons goed dat komend weekeinde veel aanvoerders de OneLove-band om doen. Ook op de sportvelden is geen ruimte voor racisme en discriminatie. Helaas houden we er ook een wat nare bijsmaak aan over", aldus de stichting die de sociale acceptatie van homo's en lesbiennes in de sportwereld hoopt te bevorderen in een verklaring. "Het stelt ons teleur dat het de leiding van twee clubs zes maanden na de vorige OneLove-actie nog steeds niet is gelukt om de aanvoerders duidelijk te maken waar deze band voor staat."


Door: ANP