Afstraffing Oranje

16 September 2023, 23:50 uur
Sport
mainImage
Robert C. Bos
Coach Evert-Jan 't Hoen

door Chris Mast

De serie van drie honkbalwedstrijden tussen het Nederlands team en Tsjechië heeft zich ontwikkeld tot een heuse best of three. Na de 1-0 zege van Oranje vrijdagavond, sloeg Tsjechië zaterdagmiddag terug met een 6-0 overwinning, die voor Nederland veel weg had van een afstraffing. Zondagochtend - al om elf uur - moet de derde wedstrijd uitmaken, wie in deze oefenserie ter voorbereiding op het Europees kampioenschap in Tsjechië aan het langste eind trekt.

Net zoals vrijdag zoekt de Nederandse slagploeg nog naar zijn vorm. Opvallend genoeg kwamen de enige hits van Nederland op naam van de nummers zeven, acht en negen van de slaglijst, achtereenvolgens Dwayne Kemp nu als derde honkman, rechtsvelder Delano Selassa en linksvelder Jiandido Tromp. Normaal staan in de staart van de slagploeg juist de zwakste hitters.

Manager Evert-Jan 't Hoen had Juan Carlos Sulbaran als startend werper naar de heuvel gedirigeerd. Sulbaran hielp in het begin van de competitie in de Nederlandse hoofdklasse RCH aan een plaats bij de eerste vier. Daarna verhuisde hij naar de Verenigde Staten, naar een ploeg in Kentucky. De vraag was dus, hoe zijn vorm zich de afgelopen maanden had ontwikkeld. Sulbaran kende een ongelukkige vijfde inning. Twee honken raakten volgens Sulbaran en achtervanger Loopstok ten onrechte bezet door vier wijd. Daarna legde de volgende Tsjechische slagman een stootslag neer. Derde honkman Dwayne Kemp miste de zekere nul op het eerste honk door de bal in de rug van de honkloper te gooien. Ook bij een volgende actie van Nederland ging er van alles mis, toen catcher Loopstok een aangooi vanuit het buitenveld niet onder controle kreeg en de Tsjechen wederom konden scoren.

Toen de rook aan het eind van die slagbeurt was opgetrokken stond het 4-0 voor de Tsjechen. Sulbaran was op de heuvel inmiddels opgevolgd door de in Canada spelende Jiorgeny Casimiri, die de verste Tsjechische honkslag om zijn oren kreeg. Een inning later - met inmiddels Aaron de Groot voor Nederland op de heuvel - werd het zelfs 6-0. En dat werd ook de - voor Nederland beschamende - eindstand.