Alleen Ragnar Ache haalt het gewenste niveau

30 November 2019, 23:35 uur
Sport
mainImage
Vriends gebruikt al z'n kracht om Vangelis Pavlidis van zich af te houden

door Piet ocks

Met een gelijkspel was de doorsnee Spartaan vooraf al tevreden geweest, gezien de verdienstelijke resultaten van Willem II in de voorbije weken. Maar zo'n afgang (4-0) als in Tilburg was niet voorzien. Sparta werd aan alle kanten voorbij gelopen, op alle fronten afgetroefd en als makke schapen naar de slachtbank geleid.

Het werd een complete offday voor de ploeg van Henk Fraser, die niets wilde horen van dooddoeners als 'volgende week beter' en 'het kan wel eens gebeuren'. Daar wordt hij kwaad van. ''Dat zijn de verschrikkelijkste opmerking die mensen naar mij kunnen maken. Ik hoorde het ook in de kleedkamer weer. Dat is het meest frustrerende wat er is. Daar kan ik moeilijk mee leven.''
 
Dat deze nederlaag slechts een incident zou kunnen zijn, daar kon hij wel in meegaan, mede gezien de reeks stabiele resultaten vanaf het begin van de competitie, waarin Sparta vaak lof verdiende en indruk maakte doordat het aan vrijwel elke ploeg minstens gelijkwaardig te zijn. Met uitzondering dan van Ajax en naaste achtervolger AZ. Willem II heeft zich inmiddels aan dit rijtje toegevoegd.

Een negatief signaal gaf Lars Veldwijk al in het begin af door een bal niet af te leggen. ''Dat was typerend,'' vond Henk Fraser, ''zoiets is de kern, want kom je op voorsprong, dan creëer je mogelijkheden om meer te presteren.''

De openingstreffer viel evenwel al na vijf minuten aan de andere kant. Ché Nunnely rondde de eerste kans meteen doeltreffend af (1-0). Via Mike Trésor Ndayishimiye (2-0) en Freek Heerkens liepen de Tilburgers voor rust nog uit naar 3-0. Sparta kon daar, op een afzwaaier van Rayhi na, niets tegenover stellen.

Wandelende Veldwijk

Ook na rust toonde Willem II zijn suprematie. Weliswaar was Bryan Smeets nog na goed werk van Lars Veldwijk de aansluitingstreffer nabij, zijn schot verdween evenwel naast. Een succesvol afgeronde solo van Mats Köhlert vergrootte daarentegen de achterstand (4-0). Waarna de score nog verder had kunnen oplopen, maar doelman Ariel Harush voorkwam dat met twee goede acties.

In de slotfase, nadat de wandelende en falende Veldwijk was vervangen, kon Sparta nog wat tegengas geven via Abdou Harroui (paal), Halil Dervisoglu en Mo Rayhi (beiden net voorlangs), maar een treffer bleef uit.

''We hebben het te gemakkelijk weggegeven,'' vond Adil Auassar. ''Deze nederlaag moeten we zo snel mogelijk vergeten. Op alle fronten zijn we tekort geschoten,'' erkende Bryan Smeets, ''we hadden totaal geen grip op de wedstrijd.''

''De eindpasses waren dramatisch, net als de duels. Ik heb maar één speler gezien die het niveau van Willem II haalde en dat was Ragnar Ache. Hij beleefde de wedstrijd zoals ik ze had voorbereid om de wedstrijd te beleven. Dit is de eerste keer dat we als collectief falen, met uitzondering van één speler, maar verder... Het is vervelend dat we zo kansloos hebben verloren. Misschien lag het wel aan mij, dat ik mijn ploeg verkeerd heb voorbereid op deze wedstrijd,'' stak Sparta's trainer tenslotte de hand in eigen boezem.

Opstelling Sparta: Harush, Karami, Mattheij, Vriends, Faye; Harroui, Auassar (64. L. Duarte), Smeets (79. Rigo), Rayhi; Ache, Veldwijk (64. Dervisoglu).