Bertens vervangt Halep op WTA Finals

18 October 2018, 09:39 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Tennisster Kiki Bertens kan toch meedoen aan de WTA Finals. De 26-jarige Westlandse vervangt Simona Halep, die zich vanwege aanhoudende rugklachten heeft afgemeld. De nummer 1 van de wereld besloot donderdag in overleg met haar begeleidingsteam om het lucratieve toernooi voor de beste acht tennissters van het jaar over te slaan.

Bertens fungeerde als nummer 9 van de ranglijst over 2018 als eerste reserve. Ze is de eerste Nederlandse tennisster sinds Brenda Schultz-McCarthy in 1997 die mag meedoen aan het slottoernooi van het seizoen. Vrijdag is de loting voor de groepsfase. Het toernooi in Singapore begint maandag. Het deelnemersveld bestaat verder uit Angelique Kerber, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Caroline Wozniacki, Sloane Stephens, Elina Svitolina en Karolina Pliskova.

Bertens had zich deze week in Moskou op eigen kracht kunnen plaatsen voor de WTA Finals als ze de halve finales zou halen, maar de pupil van de Rotterdamse coach Raemon Sluiter werd woensdag al in de tweede ronde uitgeschakeld. Een dag later hoorde Bertens dat ze alsnog mag meedoen.

''Mijn rug is niet in orde'', zei Halep, bij wie vorige maand een hernia in een tussenwervelschijf werd vastgesteld. De Roemeense hervatte onlangs de training en ging ook naar Moskou, maar besloot zich daar dinsdag terug te trekken. ''Ik ben niet klaar om op dit niveau te spelen. Het was een moeilijke beslissing om me af te melden voor de WTA Finals, maar het is beter voor mijn gezondheid.''

Bertens won dit jaar drie WTA-titels, in Charleston, Cincinnati en Seoul. Op het toptoernooi van Cincinnati versloeg ze onder anderen Wozniacki, Svitolina, Kvitova en in de finale ook Halep. De huidige nummer 10 van de wereldranglijst is niet de enige Nederlandse in Singapore. Demi Schuurs doet mee in het dubbel, met de Belgische Elise Mertens als partner.