Capelle zet opmars in

5 May 2019, 20:03 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Rutger de Bos schoort eerste belangrijke treffer voor Capelle

De kans dat Capelle op 25 mei alsnog het feest van de directe handhaving in de hoofdklasse mag vieren is zaterdag een stuk groter geworden na de 4-2 zege op Nootdorp dankzij doelpunten van Kevin van la Parra (2x), Nasim Asrih en Rutger de Bos. Maar naar wie het op die dag een lange neus zal kunnen maken blijft vooralsnog steken in de mist van de gissingen, want niet alleen Spijkenisse is nu in paniek maar ook Smitshoek en het scheelt nog maar drie punten of ook het Amsterdamse Swift moet zich langzamerhand zorgen gaan maken.

De actuele stand rond de gevarenpositie is – met nog drie wedstrijden te spelen – als volgt:

27-35  Swift
27-34  Smitshoek
27-33  Spijkenisse
27-32  Capelle

Een van deze vier clubs komt in de nacompetitie.

Capelle komt van ver, heeft de lage status op de ranglijst gewoonweg niet willen accepteren en hoewel het kwalitatief op een dun koord balanceert, heeft het Barendrecht, Spijkenisse en Amsterdam wel verbaasd met een eindsprint die daarmee in de hoofdklasse A - wat spanning betreft - nog enige slotglans teweegbrengt.
Wel heeft Capelle de pech van de vier clubs het zwaarste programma te meten afwerken.

11 mei  RKAV Volendam – Capelle
18 mei  ’s Gravenzande – Capelle
25 mei  Capelle – Spijkenisse

Uitleg: Volendam staat sinds zaterdag weer bovenaan. Dat dankt het aan het wakker geworden Spijkenisse, dat Ter Leede – dat zowel jacht op de titel als op de derde periode maakt – op 2-2 hield. Dat betekent dat Volendam die herovering van de koppositie nu ongetwijfeld te vuur en te zwaard zal verdedigen en vooral in eigen thuis. Verder is van ‘s Gravenzande bekend dat als het de eigen zeewind ruikt het van oudsher een Angstgegner is, hoewel het dit seizoen thuis vier keer verloor. En dat tenslotte de finale op 25 mei thuis tegen Spijkenisse voor beide clubs een helse opgave is hoeft verder geen toelichting.

Overigens heeft Spijkenisse het voor het blote oog de komende twee weken ook niet makkelijk.

11 mei  Feyenoord – Spijkenisse
18 mei  Spijkenisse – Opheusden

Hoewel het seizoen voor Feyenoord eigenlijk al is afgelopen (voor het eerst na jaren geen titel en geen tussentitel) heeft het op Varkenoord nog maar één keer dit seizoen verloren (tegen Swift). En dat Opheusden in deze fase van de competitie een kwaaie tegenstander is, is duidelijk. Het vecht voor zijn laatste kansen om niet rechtstreeks de pineut te zijn.

Smitshoek treft de minst fanatieke tegenstanders op 11, 18 en 28 mei (achtereenvolgens: Swift, Rijvogels en Achilles), maar is zelf hopeloos uit vorm. De 4-0 nederlaag gisteren tegen Zwaluwen is daarvan het bewijs. Misschien moet veteraan Simon Kelder, die als nieuwe voorzitter van Smitshoek zijn rentree maakte in bestuurskringen, de komende weken als een soort Karel Lotsy vooraf de kleedkamer eens in.

Capelle kreeg het gisteren trouwens niet cadeau van Nootdorp. Tot tweemaal toe volgde er eerst een gelijkmaker voordat uiteindelijk Asrih met een intikkertje (3-2) en Van la Parra (4-2) het vonnis velden over het Haagse Oostblok. Bij Zwaluwen had Gonsalves het op zijn heupen met twee doelpunten voordat het de beurt was van Van Mullem en Krznavic. En bij Spijkenisse waren Tol en Van der Pluijm de doelpuntenmakers.