Complete afgang voor Sparta in Arnhem: 7-0

14 April 2018, 23:08 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Piet Ocks

Het was te triest voor woorden wat Sparta liet zien in Arnhem. Te triest voor al die meegereisde supporters. Te triest kortom voor al diegenen, die Sparta een warm hart toedragen: een blamage van 7-0, zonder dat er ook maar iets op af te dingen viel.

Het enige lichtpuntje was de 2-1 nederlaag die FC Twente - Sparta's grootste concurrent voor de laatste plaats - leed bij ADO Den Haag, waardoor directe degradatie vooralsnog kan worden ontlopen.

Hoe zwak is dit Sparta? Een vraag waarop ook trainer Dick Advocaat geen antwoord kan geven. Maar dat Vitesse op alle fronten sterker was, dat werd al snel duidelijk. Al in de tweede minuut moest doelman Jannik Huth buigen voor de 1-0 van Thulani Serero en nadat Roy Beerens zich eenvoudig van de onwennige linksback Craig Goodwin had ontdaan om de bal vervolgens naar de verre hoek te krullen (2-0), werd al duidelijk dat er voor Sparta niets te halen viel in de Gelredome. Want nog voor het half uur was de wedstrijd al beslist toen Tim Matavz in samenwerking met Sander Fischer de 3-0 in het doel van Sparta frommelde.

Nog erger werd het voor Sparta, toen vlak voor rust Michiel Kramer een rode kaart opliep vanwege natrappen op Alexander Büttner, die hem even tevoren op een elleboogstoot had getrakteerd.

De onmacht van Sparta werd bijkans nog groter, ook nadat trainer Dick Advocaat in de rust twee wissels had ingebracht: Michel Breuer en Fred Friday voor Luis Brogno en Robert Mühren.

Het bleef behelpen, want Bryan Linssen schoot na zwak verdedigen van Ryan Sanusi de 4-0 binnen, waarna Tim Matavz in de 72ste minuut de 5-0 vond. Zes minuten later produceerde Thomas Bruns de 6-0. Tot overmaat van ramp scoorde Bryan Linssen ook nog zijn tweede treffer: 7-0.

''We weten dat we het van de thuiswedstrijden moeten hebben,'' sprak een ontgoochelde trainer Dick Advocaat later met het oog op de komende wedstrijd tegen NAC Breda aanstaande woensdag op Het Kasteel. ''En of je dan met 7-0 of 2-1 verliest, dat maakt niet uit, want ons doelsaldo was al veruit het minst.’’

Sparta staat na 31 wedstrijden nog altijd zeventiende met 24 punten, vier punten meer dan hekkensluiter FC Twente.

Opstelling Sparta: Huth; Holst, Fischer, Vriends, Goodwin; Sanusi, Mühren (46' Breuer), Dougall; Brogno (46' Friday), Kramer, Ahannach (69' Duarte).