Dalmau maakt blunder Coremans deels goed voor Sparta

16 January 2022, 18:40 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Het pijnlijkste moment voor Sparta

door Piet Ocks

Al speel je dan met vijf verdedigers, een blunder zoals Tim Coremans na 33 minuten beging, daar is zelfs met negen verdedigers niet tegenop te knokken, moet trainer Henk Fraser hebben gedacht bij Sparta's herstart van de competitie in Leeuwarden, waar de doelman een voorzet van Patrick Joosten moeiteloos leek te grijpen, de bal vervolgens losliet en via zijn knie in het doel zag belanden: 1-0.

''Ik kon wel door de grond zakken,'' zo vertolkte Sparta's doelman na afloop zijn emoties. ''Wat een verschrikkelijke fout. Krijg je je kans en dan gebeurt zoiets."

"Het is voor ons allemaal vervelend,'' vond Henk Fraser, ''maar zeker voor hem."

Dat Sparta uiteindelijk nog een punt pakte, dankte het aan de gehuurde spits Adrian Dalmau, die na 77 minuten na goed doorzetten van invaller Laurent Jans de bal op de borst opving om 'm vervolgens beheerst binnen te tikken (1-1). Waardoor Sparta alsnog een dik verdiend punt behaalde, waar de mogelijkheden op de volle winst talrijk waren. ''Dat was met een beetje geluk zeker mogelijk en ook verdiend geweest,'' vond aanvoerder Bart Vriends na afloop.

Want in de openingsfase had Sparta al enkele malen uitzicht op een voorsprong. De eerste kans was voor Lennart Thy en de tweede, nog grotere mogelijkheid voor Adrian Dalmau, waarna enige tijd later Younes Namli zijn schot zag gekeerd door doelman Sonny Stevens, die weer wat later een kopbal van Lennart Thy onschadelijk maakte. De blunder van Tim Coremans was daarom extra zuur, omdat Sparta toen al meer verdiende dan de onnodige 1-0 ruststand.

Met Laurent Jans voor Giannis Masouras en na 77 minuten Bryan Smeets voor Younes Namli nam Sparta meer initiatief, wat even later resulteerde in de gelijkmaker van Dalmau. Eerder al had Sparta op gelijke hoogte kunnen komen, maar de evenals middenvelder Sven Mijnans hardwerkende Vito van Crooij mikte net naast en Dalmau kwam net te kort op een voorzet van Aaron Meijer, die de voorkeur had gekregen boven Mica Pinto.

In de slotfase had Sparta zelfs een voorsprong niet misstaan, maar de inzet van Van Crooij werd door doelman Stevens verwerkt tot hoekschop. In de blessuretijd ontsnapte Sparta zelfs nog aan een nederlaag, toen invaller Emanuel Emegha een kopbal van Roberts Uldrikis van de lijn haalde.

Tot opluchting ook van aanvoerder Bart Vriends, die enige progressie had ontdekt in het spel van Sparta. ''En dat komt mede door de inbreng van Namli en Dalmau,'' zo complimenteerde hij beide aanwinsten.

''We hebben wat toegevoegde waarde erbij gekregen,'' vond ook Henk Fraser. "Daarbij heeft Sparta weer verkracht getoond. De ploeg is bereid en kan gedisciplineerd spelen. Wat dat betreft is er een goed gevoel."

Sparta's trainer wil desondanks dat zijn ploeg nog versterking krijgt. Er wordt hard gewerkt aan de komst van Arno Verschueren van Lommel SK, die vorige week al meetrainde.

Opstelling Sparta: Tim Coremans, Giannis Masouras (46. Laurent Jans), Bart Vriends, Tom Beugelsdijk, Dirk Abels, Aaron Meijers; Sven Mijnans, Younes Namli (73. Bryan Smeets), Vito van Crooij; Lennart Thy (90. Emanuel Emegha), Adrian Dalmau.