Debuut 16-jarige Emanuel Emegha bij Jong Sparta

2 February 2020, 19:25 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Emanuel Emegha (r) krijgt zijn laatste instructies van trainer Nourdin Boukhari

door Piet Ocks

Het meest opvallende bij Jong Sparta in de wedstrijd tegen de Koninklijke HFC (3-1) was het debuut van de 16-jarige (!) Emanuel Emegha, die na 68 minuten spits Mohammed Tahiri verving. De lange, ietwat slungelachtige, maar zeker talentvolle jongeling, lijkt ondanks zijn (nog geringe) acties veelbelovend. Gezien ook zijn eerste actie: een bal door de benen van zijn tegenstander.

Nog een opvallend moment uit de wedstrijd: na de 1-1 van afstand via de binnenkant van de paal van Boyd Reith stak grensrechter Patrick Otten met zijn linkerhand de vlag omhoog, terwijl er van buitenspel geen spake was. ''Ten teken van twijfel,'' werd later verklaard. ''Had hij zijn vlag met de rechterhand opgestoken, dan was dat voor van buitenspel geweest.'' Scheidsrechter Daan Schaper nam alle twijfel weg door de treffer toe te kennen. Een regel, waarvan slechts weinigen op de hoogte waren.

Dat Jong Sparta daarna uitliep tot 3-1 dankzij treffers van Mohammed Tahiri (op beheerste wijze) en Youssef el Kachati (na een fraaie actie), was meer dan verdiend. Want ondanks de vroege openingstreffer (al na vier minuten) van Khalid Tadmine, was en bleef Jong Sparta de bovenliggende partij, die slechts te vrezen had voor de schaarse Haarlemse counters.

Zelfs in de slotfase kreeg Jong Sparta nog de beste mogelijkheden, maar El Kachati en Emegha, die alleen voor doelman Oscar Wilffert opdook, moest de ploeg van de trainers Boukhari en Jalink genoegen nemen met de weliswaar kleine, maar verdiende 3-1 zege.

Opstelling Jong Sparta: Lipman, Reith, Bouwense, Dilrosun, Heuvelman; Meerstadt, Sanches, Mijnans, Van Hoeven (71. Roffelsen); El Kachati (82. Dos Santos), Tahiri (68. Emegha).