mainImage

Droomstart Sparta eindigt in mineur

Vito van Crooij viert z'n ingestudeerde goal met assistent-trainer Nourdin Boukhari
14 augustus 2022, 23:03 uur
Sport

door Piet Ocks

Sparta beleefde een droomstart tegen AZ op het nagenoeg uitverkochte Kasteel. Met de snelle 1-0 evenaarde Vito van Crooy het record van het snelste eredivisiedoelpunt ooit van Koos Waslander. Dat Sparta alsnog in mineur eindigde na de nederlaag van 2-3, was gezien de krachtsverhoudingen terecht.

Opeens dook zijn naam weer op vanwege het record dat mogelijk nooit meer uit de archieven zou verdwijnen. Hij maakte in het seizoen 1981/1982 de snelste eredivisiegoal ooit, door al na acht seconden namens NAC te scoren bij PEC Zwolle. Een record dat hij sinds zondag deelt met Sparta-aanvaller Vito van Crooij. ''Ik dacht nog even aan buitenspel,” bekent hij tegen Radio Rijnmond. “Ik gun het die jongen echt wel, maar mijn record is bijna onmogelijk te verbreken.''

Daarna ging de telefoon van Waslander nog regelmatig. “Al heeft-ie het dan niet verbeterd, maar als het record ooit wordt verbroken dan is dat zo, maar het is leuker als het niet gebeurt.”

Bondscoach Louis van Gaal was getuige van de snelle voorsprong. Na de ingestudeerde aftrap gaf Younes Namli een schitterende lange pass op Vito van Crooij. Hij passeerde doelman Hobie Verhulst en schoof de bal in het lege doel. Buitenspel, dachten velen. Ook grensrechter Erik Kleinjan, die gedecideerd zijn vlag opstak. De VAR besliste anders, de treffer werd goedgekeurd.

“Het is natuurlijk mooi, dat ik dat record heb geëvenaard", erkende Van Crooij, die verklapte, dat het openingsdoelpunt was ingestudeerd. Sparta had die goal afgekeken van een wedstrijd van het Engelse tweede niveau. Even leek het erop dat het doelpunt van de Spartaan zou worden afgekeurd. "Ik vroeg aan de grensrechter waarom hij vlagde, maar toen zei hij dat 'ie het zelf ook niet wist. Hij had mij zelfs niet eens gezien.”

AZ moest even bekomen van de schrik, maar kwam op slag van rust nog langszij. Vangelis Pavlidis versierde een strafschop ten opzichte van Bart Vriends, die hij zelf verzilverde. In blessuretijd ontsnapte Bruno Martins Indi nog aan een rode kaart, terwijl de meeste spelers al de kleedkamer opzochten voor de rust. Na het bestuderen van de beelden bleef zijn vermeende elleboogstoot onbestraft.

Net zo enerverend als de eerste helft, was het ook na rust. Na 57 minuten kwam AZ voor het eerst op voorsprong. Dani de Wit schoot van dichtbij raak op aangeven van de 18-jarige linksback en uitblinker Milos Kerkez. Maar Lang konden AZ niet genieten van de 1-1. Van Crooy maakte amper twee minuten later zijn tweede treffer met een stiftje na een fraaie steekpass van Jonathan de Guzman. Toch trok AZ aan het langste eind. Kerkez, de opvolger van Owen Wijndal, bezorgde zijn ploeg de volle buit: 2-3.

Een verdiende zege, omdat AZ niet alleen veel sterker was, het domineerde langdurig en was oppermachtig in het eenzijdige treffen. Zelfs verzuimde AZ-invaller Yusuf Barasi in het slotkwartier de vierde Alkmaarse treffer te scoren, terwijl Sparta in die periode nog amper een vuist kon maken. Daardoor was de eerste competitienederlaag van Sparta onder leiding van trainer Maurice Steijn een feit.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Dirk Abels (75. Shurandy Sambo), Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto, Jonathan de Guzman (75. Sven Mijnans), Arno Verschueren (46. Jeremy van Mullem), Younes Namli (83. Charles-Andreas Bryn), Jason Lokilo (46. Joshua Kitolano), Tobias Lauritsen, Vito van Crooij.
 


Foto: Orange Pictures