Dumfries verlaat EK met rotgevoel na weer veroorzaken strafschop

11 July 2024, 09:37 uur
Sport
mainImage
ANP

Denzel Dumfries had er na de uitschakeling op het EK tegen Engeland niet echt een boodschap aan toen mensen hem vertelden dat er veel discussie was over de strafschop die hij tegen kreeg. De gedachten bij de rechtervleugelverdediger van Internazionale gingen direct terug naar het het WK in Qatar, ruim anderhalf jaar geleden. "Toen veroorzaakte ik een strafschop in de kwartfinale tegen Argentinië, nu in de halve finale. Beide keren liggen we helaas uit het toernooi", aldus Dumfries.

Na de vroege openingstreffer van Xavi Simons, legde Felix Zwayer de bal in de achttiende minuut op de stip. De Duitser scheidsrechter wilde na een duel om de bal tussen Dumfries en Harry Kane eerst door laten gaan, maar werd door de video-arbiter naar de kant geroepen. "De wedstrijd tegen Argentinië schoot toen wel door mijn hoofd. Ik raakte Kane aan de zijkant. Ik ben iemand die altijd 100 procent voor het verdedigende blok gaat. Je kunt je afvragen of het slim was wat ik deed. Aan de andere kant is het niet makkelijk, omdat je altijd 'in de actie' bent. Dat betekent dat je fouten kunt maken, dat hoort bij voetbal. Dit is flink balen."

Dumfries slaagde erin om niet te lang in de teleurstelling te blijven hangen. Kort na de gelijkmaker haalde de 28-jarige oud-PSV'er een bal van Phil Foden van de lijn. "Ik ben mans genoeg om die fout op me te nemen. Ik kijk altijd naar mezelf, wat ik beter kan doen. Op dat moment moet je door, dat doe ik met alle trots die ik in me heb om voor het Nederlands elftal te spelen."

Oranje was in de eerste helft voetballend veel minder dan Engeland, maar haalde de rust met 1-1. De tweede helft waren de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd. "Zij maakten de 2-1 in een fase waar je voelde dat de bal er voor ons, als hij een keer goed zou vallen, in zou kunnen gaan", vervolgde Dumfries, die het Nederlands elftal een compliment maakte. "Over het algemeen ben ik trots, hoe wij gevochten hebben dit toernooi. Xavi maakte een geweldig doelpunt. Dat geeft aan hoe veerkrachtig hij is, als je kijkt hoe er over hem werd gesproken. Hij is altijd stoïcijns gebleven en doorgegaan. Datzelfde gold voor Joey Veerman, die tegen Engeland weer ballen opeiste en passes verstuurde. Dat is knap na de kritiek die hij tegen Oostenrijk kreeg. Mensen vergeten wel eens dat het voor ons ook niet makkelijk is. Natuurlijk hebben we een mooi beroep, maar soms is het ook zwaar en bikkelen."

Met het bereiken van de halve finales mag Oranje tevreden zijn, vindt Dumfries. "De blessure van Frenkie de Jong was een flinke domper, zo eerlijk moet je zijn. Hij is zo belangrijk voor onze manier van voetballen. We zijn altijd bij elkaar gebleven en hebben als team flinke stappen gemaakt."


Door: ANP