4 mei - een foutje? Of mag het van D66?

27 April 2018, 01:01 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Sportbedrijf Rotterdam gaat op de avond van Dodenherdeking disco zwemmen in Sportcentrum De Wilgenring in Schiebroek. Kinderen tot 12 jaar kunnen er terecht van 19.00 tot 21:00 uur.

Is dit een foutje? Of wordt dit gepropageerd dan wel door sportwethouder Adriaan Visser door de vingers gezien omdat 'zijn' D66 in relatie tot de nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog min of meer zegt: het wordt na 73 jaar tijd dat de mensen zelf gaan beslissen: herdenken of niet?

Op de avond dat Nederland de doden herdenkt van de Tweede Wereldoorlog gaan de winkels dicht, ook al is dit ongelukkigerwijs op koopavond. De gemeenteraad was er duidelijk over. Alleen D66 koos ervoor om de keuze van eerbied over te laten aan de winkeliers en stemde dus tegen het voorstel om de winkels te sluiten. 40-5 was de uitslag.

Historisch is (en zal blijven) dat D66-gemeenteraadslid Nadia Arsieni een foto maakte van het stemmingsbord met die uitslag. Binnen andere politieke partijen is nu de speculatie of zij dit deed uit naiviteit van een beginnend raadslid (leuk te mogen te stemmen en dit vast te leggen), of uit teleurstelling (niet te hebben gewonnen) of als opsparend bewijs tegen het feit al zo vroeg na benoeming verplicht een stem te hebben moeten afgeven die door fractieleider Said Kasmi was geadviseerd.

Buiten D66 raakt men niet uitgepraat over deze manoeuvre, juist omdat zelfs de uiterste partijen in de Rotterdamse gemeenteraad buitengewoon eensgezind waren in de noodzaak van het behoud van de Dodenherdenking in onze samenleving. Voor een van de nieuwe raadsleden van DENK was het zelfs zijn maidenspeech.

En nu blijkt ook het Sportbedrijf Rotterdam een eigen koers te varen. Of weer een foutje?