Excelsior kansloos tegen PSV

2 March 2019, 22:08 uur
Orange Pictures
Steven Bergwijn scoort de 0-2 tegen Excelsior-doelman Alessandro Damen.

PSV weet weer wat winnen is. Na drie gelijke spelen op rij was de koploper veel te sterk voor Excelsior (0-2). Steven Bergwijn maakte Op Woudestein beide doelpunten voor de bezoekers uit Eindhoven. De tweede treffer deed Excelsior overigens aan PSV cadeau.

PSV vergrootte op de ranglijst de voorsprong op naaste belager Ajax tot vijf punten. De nummer twee van de eredivisie heeft van de KNVB een weekeinde rust gekregen, met het oog op de return van dinsdag in de achtste finales van de Champions League tegen Real Madrid. Ajax haalt het duel met PEC Zwolle op 13 maart in.

Trainer Mark van Bommel durft ook voor de jeugd te kiezen als het even tegen zit tijdens het seizoen. Hij had de afgelopen duels kennelijk zijn geduld verloren met Gastón Pereiro. De flegmatieke stylist uit Uruguay moest plaatsmaken voor het grote talent Mohammed Ihattaren, die zich met 17 jaar en 18 dagen de jongste basisspeler van PSV in 50 jaar mag noemen. De 19-jarige Tsjech Michal Sadílek verscheen aan de aftrap voor de bezoekers omdat Jorrit Hendrix wegens privé-omstandigheden niet wilde spelen.

PSV startte gedreven en zette Excelsior direct onder grote druk. Wie de formatie uit Rotterdam zag voetballen, die kon zich nauwelijks voorstellen dat die ploeg vorige maand Feyenoord nog wist te verslaan (2-1). Excelsior verdedigde slordig en gunde de opkomende linksback Angeliño alle vrijheid. De Spanjaard leverde in de achtste minuut ook de assist op de openingstreffer van Bergwijn, die de bal in het strafschopgebied mocht aannemen en vervolgens nog twee man wist te passeren voordat hij scoorde.

Met dank aan doelman Alessandro Damen hield Excelsior de schade tot aan de rust met één tegentreffer beperkt. De keeper reageerde sterk op doelpogingen van de ijverige Bergwijn en Luuk de Jong. Damen moest in de 54e minuut het antwoord schuldig blijven na een mislukte kopbal van Thomas Oude Kotte. Bergwijn kon het cadeautje wel waarderen en maakte simpel de 2-0. PSV mocht zich daarna alleen verwijten dat het niet nog even flink aan het doelsaldo werkte.