Feyenoord geeft voorsprong weg, maar wint dankzij Til alsnog

25 September 2021, 23:10 uur
ANP

Feyenoord heeft in een vrijwel volledig gevulde Kuip een spectaculaire zege geboekt op NEC. De ploeg van trainer Arne Slot verspeelde een vroege voorsprong van 2-0 en kwam een kwartier voor tijd met 2-3 achter te staan. Dankzij doelpunten van Guus Til (twee) en invaller Cyriel Dessers trokken de Rotterdammers de wedstrijd toch nog naar zich toe (5-3).

Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat Feyenoord een lastige avond zou beleven. De thuisclub nam binnen 20 minuten een voorsprong van 2-0. Orkun Kökcü opende de score uit een strafschop, nadat NEC-keeper Mattijs Branderhorst in het doelgebied Til onderuit had getikt. Enkele minuten later verdubbelde Luis Sinisterra de voorsprong na een lange bal van achteruit van Marcos Senesi. De Colombiaanse linksbuiten nam de bal met rechts aan en schoot daarna met links raak.

Feyenoord leek zo een soepele aanloop te gaan krijgen richting de Europese thuiswedstrijd tegen Slavia Praag, donderdag in De Kuip. De ploeg die zondag PSV in Eindhoven met 4-0 versloeg en midweeks ook van sc Heerenveen won (3-1), liet NEC echter terugkomen in de wedstrijd. Magnus Mattsson maakte in de 32e minuut de aansluitingstreffer, na een vlotte aanval via Lasse Schöne en Jonathan Okita. Vlak voor rust kwam NEC op gelijke hoogte. Lutsharel Geertruida, terug in de basis bij Feyenoord als vervanger van de geblesseerde Marcus Pedersen, verspeelde op zijn eigen achterlijn de bal aan Edgar Barreto. De voorzet van de NEC-captain werd door Okita voor de voeten van de vrijstaande Cas Odenthal gekopt, die de 2-2 intikte.

Aan het begin van de tweede helft kreeg het gepromoveerde NEC, dat steeds beter ging voetballen, een grote kans om de leiding te nemen. Elayis Tavsan schoot in kansrijke positie over. Luid aangemoedigd door het Legioen in de weer grotendeels gevulde Kuip probeerde Feyenoord de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Linksback Tyrell Malacia was met een schot op de paal dicht bij een doelpunt.

Een kwartier voor tijd viel dat doelpunt echter aan de andere kant, nota bene via een oud-speler van Feyenoord. Calvin Verdonk stond pas net in het veld toen hij de bal met links hard en secuur langs Justin Bijlow: 2-3. Het kwam uiteindelijk in de laatste 10 minuten toch nog goed voor Feyenoord. Til kopte uit een hoekschop van Kökcü de 3-3 binnen en schoot de thuisclub vlak voor tijd op voorsprong. Dessers besliste het duel met de 5-3.